Jelenleg futó projektjeink

LIFE4Oak Forests

A projekt célja az intenzív emberi használat következtében lecsökkent biodiverzitású tölgyes erdők regenerációjának elősegítése, valamint a változatos erdőszerkezet, az őshonos fafajösszetétel, és a mikroélőhelyek helyreállítása.

EUROLARGECARNIVORES

A 2017 végén indult projekt elsődleges célja, hogy a nagyragadozókkal foglalkozó különböző érdekcsoportok – többek között állattartók, vadászok, természetvédelmi szakemberek, természetjárók és döntéshozók – közti kommunikációt elősegítse.

Természetes vízvisszatartás Magyarországon

A LIFE MICACC projekt keretében a klímaváltozás hazai hatásaira készítjük fel az ország legsérülékenyebb településeit. Öt, különböző vízgazdálkodási problémával küzdő települést tervezünk ellenállóbbá tenni öt különféle zöld infrastrukturális beruházáson keresztül.

LENA – Helyi Gazdaság és Természetvédelem a Duna Régióban

A LENA projekt legfőbb célja a védett természeti területek megőrzésére, fenntartható használatára irányuló közös és integrált szemlélet erősítése az érintett szakpolitikák területén, továbbá új jövedelemszerzési lehetőségek megteremtése a természeti erőforrásokon alapuló gazdasági szektorokban.

Life in Forests

A projekt egyik legfőbb törekvése, hogy elméleti és gyakorlati tudásalapot teremtsen a természetközeli erdőgazdálkodás területén és lehetőséget adjon az érintettek számára tudásuk megosztásához, valamint színteret biztosítson a Natura 2000 program irányelveinek megvalósulásához.

JOINTISZA

A Tisza vízgyűjtő országainak bevonásával 2017 tavaszán megkezdődött a Tisza nemzetközi vízgyűjtő-gazdálkodási tervének felülvizsgálatára előkészített projekt. Az 5 érintett országból 17 partner csatlakozott, köztük a WWF Magyarország.

Fenntartható területkezelés Tiszatarjánban

2007 óta dolgozunk együtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszatarjánnal. A fenntartható ártéri tájhasználaton alapuló modell segítségével a település olyan komplex megoldáson fáradozunk, amely az intenzív mezőgazdaság, az éghajlatváltozás és a betelepült özönnövények hatására leromlott értékes természeti területeket a súlyos helyi társadalmi problémákkal összekapcsolva kezeli.

Az Ó-Dráva rehabilitációja

A Dráva hazánk legkevésbé szabályozott folyója. Az Európai Unió LIFE+ pályázati alapjának támogatásával 2014-ben négyéves projekt kezdődött el e páratlan gazdagságú élőhely megmentésére. A projekt fő célja, hogy az Ó-Dráva vízellátása javuljon, a partján lévő keskeny, de értékes ártéri erdő jobb állapotba kerüljön.

Turjánvidék - az Alföld rejtett kincse

Európai uniós program a Turjánvidék megőrzéséért. A vizenyős, süppedékes, nehezen járható növényzetet nevezzük turjánosnak, amelyről az egész vidék, és a Natura 2000 terület is a nevét kapta. A program az Európai Unió LIFE-Természet pénzügyi alapjának köszönhetően indulhatott el, melynek célja mintaértékű természetvédelmi kezelés megvalósítása.

Magyar Természet Napja - május 22

Közel tizenötezer ember írta alá a kezdeményezést, amelynek eredményeként megalapítottuk a Magyar Természet Napját. Budapesten, a Margit-szigeten a Holdudvar ad helyet a rendezvénynek, ahol május 22- én, pénteken 10.00-17.00 óra között játszóházak, madárgyűrűzési bemutató, természeti értékeink kiállítások, természetismereti séta, odukukucskáló túra és még számos érdekes program vár Téged is!

Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum

Az Ausztrián, Szlovénián, Horvátországon, Magyarországon és Szerbián átfolyó Dráva, a Mura alsó szakasza, valamint a Dráva torkolat feletti Duna szakasz Európa ökológiailag egyik legegységesebb összefüggő folyórendszere. A WWF és partnerei arra törekednek, hogy létrejöjjön az ötoldalú Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló UNESCO Bioszféra Rezervátum (TBR MDD).

Föld Órája

A WWF által útjára indított Föld Óráján a világ számos nagyvárosa, közintézménye, vállalata és otthona elsötétül egy órára, hogy szimbolikusan kiálljon az éghajlatváltozás elleni harc fontossága mellett. Minden év márciusának utolsó szombatján, helyi idő szerint 20.30-kor érkezik el a jelképes lekapcsolás. A kezdeményezésben Magyarország 2008 óta vesz részt.

Élő Duna és Élő Duna Turné

Ausztriában, Szlovéniában, Magyarországon, Horvátországban és Szerbiában, a Duna, a Dráva és a Mura folyók mentén egy 5 országot érintő, határokon átnyúló természetvédelmi területet hozunk létre az UNESCO világörökség részeként. A WWF elszántan küzd a dunai óriáshal, a dinoszauruszok korából származó viza kihalása ellen.

Big Jump

Az egészséges állapotban megőrzött vizes ökoszisztémák a növény- és állatvilág bámulatos sokszínűségének adnak otthont és a társadalmak fennmaradásához biztosítanak elengedhetetlen feltételeket. Minden év júliusában Európa-szerte ünneplik az élővizeket azzal, hogy pontosan egy időben megmártóznak egy közeli folyóban vagy tóban.

Partnerség Az Élő Dunáért

A WWF és a Coca Cola Company egy új, hét évig tartó együttműködésben azon dolgozik, hogy helyreállítsa az életadó, létfontosságú vizesélőhelyeket és ártereket a Duna és mellékfolyói mentén. A két partner 2020-ig 12 millió m3 -nyi vízmegtartó kapacitás helyreállítását tűzte ki célul a Duna vízgyűjtőterületén (ez a mennyiség egyenértékű 4800 olimpiai úszómedencényi vízzel).

Fotók Föld Órája 2016Terepi nap és vízibivaly-hajtás TiszatarjánbanBemutatkozott a Zöld Generáció Program