Jelenleg futó projektjeink

pic

Fenntartható területkezelés Tiszatarjánban

2007 óta dolgozunk együtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszatarjánnal. A fenntartható ártéri tájhasználaton alapuló modell segítségével a település olyan komplex megoldáson fáradozunk, amely az intenzív mezőgazdaság, az éghajlatváltozás és a betelepült özönnövények hatására leromlott értékes természeti területeket a súlyos helyi társadalmi problémákkal összekapcsolva kezeli.
 
pic

Life in Forests

A projekt egyik legfőbb törekvése, hogy elméleti és gyakorlati tudásalapot teremtsen a természetközeli erdőgazdálkodás területén és lehetőséget adjon az érintettek számára tudásuk megosztásához, valamint színteret biztosítson a Natura 2000 program irányelveinek megvalósulásához.
 
pic

Turjánvidék - az Alföld rejtett kincse

Európai uniós program a Turjánvidék megőrzéséért. A vizenyős, süppedékes, nehezen járható növényzetet nevezzük turjánosnak, amelyről az egész vidék, és a Natura 2000 terület is a nevét kapta. A program az Európai Unió LIFE-Természet pénzügyi alapjának köszönhetően indulhatott el, melynek célja mintaértékű természetvédelmi kezelés megvalósítása.
 
pic

LENA – Helyi Gazdaság és Természetvédelem a Duna Régióban

A LENA projekt legfőbb célja a védett természeti területek megőrzésére, fenntartható használatára irányuló közös és integrált szemlélet erősítése az érintett szakpolitikák területén, továbbá új jövedelemszerzési lehetőségek megteremtése a természeti erőforrásokon alapuló gazdasági szektorokban.

 
pic

Állj ki a magyar természetért - Európában is!

Európa szerte több mint száz szervezet, köztük a WWF, a Friends of The Earth és a Birdlife mozgalmat indított, hogy az Európai Bizottság által kiírt társadalmi konzultáción minél többen részt vegyenek. Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, az MTVSZ, az MME és a WWF képviseli itthon a mozgalmat, és részvételre buzdít mindenkit.
 
pic

Magyar Természet Napja - május 22

Közel tizenötezer ember írta alá a kezdeményezést, amelynek eredményeként megalapítottuk a Magyar Természet Napját. Budapesten, a Margit-szigeten a Holdudvar ad helyet a rendezvénynek, ahol május 22- én, pénteken 10.00-17.00 óra között játszóházak, madárgyűrűzési bemutató, természeti értékeink kiállítások, természetismereti séta, odukukucskáló túra és még számos érdekes program vár Téged is!
 
pic

Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum

Az Ausztrián, Szlovénián, Horvátországon, Magyarországon és Szerbián átfolyó Dráva, a Mura alsó szakasza, valamint a Dráva torkolat feletti Duna szakasz Európa ökológiailag egyik legegységesebb összefüggő folyórendszere. A WWF és partnerei arra törekednek, hogy létrejöjjön az ötoldalú Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló UNESCO Bioszféra Rezervátum (TBR MDD).

 
pic

Föld Órája

A WWF által útjára indított Föld Óráján a világ számos nagyvárosa, közintézménye, vállalata és otthona elsötétül egy órára, hogy szimbolikusan kiálljon az éghajlatváltozás elleni harc fontossága mellett. Minden év márciusának utolsó szombatján, helyi idő szerint 20.30-kor érkezik el a jelképes lekapcsolás. A kezdeményezésben Magyarország 2008 óta vesz részt.
 
pic

Élő Duna és Élő Duna Turné

Ausztriában, Szlovéniában, Magyarországon, Horvátországban és Szerbiában, a Duna, a Dráva és a Mura folyók mentén egy 5 országot érintő, határokon átnyúló természetvédelmi területet hozunk létre az UNESCO világörökség részeként. A WWF elszántan küzd a dunai óriáshal, a dinoszauruszok korából származó viza kihalása ellen.
 
pic

Természetes vízvisszatartás Magyarországon

A LIFE MICACC projekt keretében a klímaváltozás hazai hatásaira készítjük fel az ország legsérülékenyebb településeit. Öt, különböző vízgazdálkodási problémával küzdő települést tervezünk ellenállóbbá tenni öt különféle zöld infrastrukturális beruházáson keresztül. Ez annyit tesz, hogy szemben a nagy költségekkel járó, nagy környezeti lábnyommal rendelkező szürke infrastrukturális beruházásokkal, kis léptékben megvalósuló, természetes adottságokra és folyamatokra támaszkodó, természetbarát és olcsó megoldást használunk a vízháztartás egyensúlyának helyrebillentésére.

 
pic

Az Ó-Dráva rehabilitációja

A Dráva hazánk legkevésbé szabályozott folyója. Az Európai Unió LIFE+ pályázati alapjának támogatásával 2014-ben négyéves projekt kezdődött el e páratlan gazdagságú élőhely megmentésére. A projekt fő célja, hogy az Ó-Dráva vízellátása javuljon, a partján lévő keskeny, de értékes ártéri erdő jobb állapotba kerüljön.

 
pic

Big Jump

Az egészséges állapotban megőrzött vizes ökoszisztémák a növény- és állatvilág bámulatos sokszínűségének adnak otthont és a társadalmak fennmaradásához biztosítanak elengedhetetlen feltételeket. Minden év júliusában Európa-szerte ünneplik az élővizeket azzal, hogy pontosan egy időben megmártóznak egy közeli folyóban vagy tóban.

 
pic

Partnerség Az Élő Dunáért

A WWF és a Coca Cola Company egy új, hét évig tartó együttműködésben azon dolgozik, hogy helyreállítsa az életadó, létfontosságú vizesélőhelyeket és ártereket a Duna és mellékfolyói mentén. A két partner 2020-ig 12 millió m3 -nyi vízmegtartó kapacitás helyreállítását tűzte ki célul a Duna vízgyűjtőterületén (ez a mennyiség egyenértékű 4800 olimpiai úszómedencényi vízzel).
 
pic

Fafelmérés a Normafán

A Normafa Budapest „zöld védőbástyája”, amelyet a csodálatos kilátás mellett a fantasztikus formájú és méretű bükkfák, tölgyek tesznek egyedi kirándulóhellyé. A WWF Magyarország terepi programot indított a budapesti Normafán található idős fák felmérésére. A felmérés célja a tervezett síközpont által veszélyeztetett természetvédelmi értékek jobb megismerése és bemutatása.
 
pic

Kárpáti Erdeink Kutatása

A projekt célja a Kárpátok régiójához tartozó Északi-középhegység területén az erdei életközösségek, erdőtípusok és az életciklusukkal erdőhöz kötődő állatcsoportok (denevérek, rovarok, odúlakó madarak) környezeti állapotának komplex felmérése és értékelése, a Natura 2000 területek és fajok védelme, valamint az erdőgazdálkodás környezeti fenntarthatóságának erősítése érdekében.
 
pic

Erdei nagyragadozóink védelme

A természetben a ragadozók fontos szerepet töltenek be, a világ bármely részén. Selejtezésük hozzájárul ahhoz, hogy a növényevő fajok állományai egészségesek maradjanak, és ne szaporodjanak el a területen túlzott mértékben. Védelmükért, és az illegális kilövések visszaszorításáért a WWF Magyarország több fronton is harcol.

 
pic

Szabadság-sziget és mellékágának rehabilitációja

Az ember okozta beavatkozások következtében kezdődött meg a Szabadság-szigetet övező mellékág feltöltődése, amely kivételesen gazdag élővilágnak adott egykor otthont és ívóhelyet. A mesterségesen elzárt mellékág rehabilitációja során a megfelelő mérnöki módszerekkel, jól megtervezett beavatkozásokkal, reményeink szerint, évtizedekre biztosítottá vált a mellékági ökológiai rendszer jó állapota, az értékes élővilág fennmaradása.
 
 

Fotók Nyíregyháza WWF Föld Órája cím átadásWWF Föld Órája 2013Állatvilág kiállítás

Hírlevél feliratkozás

Szereted a természetet? Érdekel, hogy mi történik hazánkban és a nagyvilágban? Ha szeretnél többet tudni a WWF munkájáról és a természetvédelemről, iratkozz fel ingyenes online hírlevelünkre!

  • E-mail cím:

Támogass!

Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy értesüljön aktualitásainkról, sikereinkről, nyereményjátékainkról!

Kövess minket a Facebookon is!

 
Tovább a honlapra