Jelenleg futó projektjeink

Zöld Generáció Mentorprogram

A WWF Magyarország a Toyota Fund for Europe támogatásával megvalósuló mentorprogramja 14-16 éves általános - és középiskolás tanulók számára. A program 2015 májusa és 2016 márciusa között valósul meg, célja, hogy a program résztvevői hosszútávra elköteleződjenek a környezetvédelmi célok mellett, valamint fejlesszük kreativitásukat.

Fenntartható területkezelés Tiszatarjánban

2007 óta dolgozunk együtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszatarjánnal. A fenntartható ártéri tájhasználaton alapuló modell segítségével a település olyan komplex megoldáson fáradozunk, amely az intenzív mezőgazdaság, az éghajlatváltozás és a betelepült özönnövények hatására leromlott értékes természeti területeket a súlyos helyi társadalmi problémákkal összekapcsolva kezeli.

Turjánvidék - az Alföld rejtett kincse

Európai uniós program a Turjánvidék megőrzéséért. A vizenyős, süppedékes, nehezen járható növényzetet nevezzük turjánosnak, amelyről az egész vidék, és a Natura 2000 terület is a nevét kapta. A program az Európai Unió LIFE-Természet pénzügyi alapjának köszönhetően indulhatott el, melynek célja mintaértékű természetvédelmi kezelés megvalósítása.

Life in Forests

A projekt egyik legfőbb törekvése, hogy elméleti és gyakorlati tudásalapot teremtsen a természetközeli erdőgazdálkodás területén és lehetőséget adjon az érintettek számára tudásuk megosztásához, valamint színteret biztosítson a Natura 2000 program irányelveinek megvalósulásához.

pic

Állj ki a magyar természetért - Európában is!

Európa szerte több mint száz szervezet, köztük a WWF, a Friends of The Earth és a Birdlife mozgalmat indított, hogy az Európai Bizottság által kiírt társadalmi konzultáción minél többen részt vegyenek. Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, az MTVSZ, az MME és a WWF képviseli itthon a mozgalmat, és részvételre buzdít mindenkit.

Magyar Természet Napja - május 22

Közel tizenötezer ember írta alá a kezdeményezést, amelynek eredményeként megalapítottuk a Magyar Természet Napját. Budapesten, a Margit-szigeten a Holdudvar ad helyet a rendezvénynek, ahol május 22- én, pénteken 10.00-17.00 óra között játszóházak, madárgyűrűzési bemutató, természeti értékeink kiállítások, természetismereti séta, odukukucskáló túra és még számos érdekes program vár Téged is!

Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum

Az Ausztrián, Szlovénián, Horvátországon, Magyarországon és Szerbián átfolyó Dráva, a Mura alsó szakasza, valamint a Dráva torkolat feletti Duna szakasz Európa ökológiailag egyik legegységesebb összefüggő folyórendszere. A WWF és partnerei arra törekednek, hogy létrejöjjön az ötoldalú Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló UNESCO Bioszféra Rezervátum (TBR MDD).

Föld Órája

A WWF által útjára indított Föld Óráján a világ számos nagyvárosa, közintézménye, vállalata és otthona elsötétül egy órára, hogy szimbolikusan kiálljon az éghajlatváltozás elleni harc fontossága mellett. Minden év márciusának utolsó szombatján, helyi idő szerint 20.30-kor érkezik el a jelképes lekapcsolás. A kezdeményezésben Magyarország 2008 óta vesz részt.

Élő Duna és Élő Duna Turné

Ausztriában, Szlovéniában, Magyarországon, Horvátországban és Szerbiában, a Duna, a Dráva és a Mura folyók mentén egy 5 országot érintő, határokon átnyúló természetvédelmi területet hozunk létre az UNESCO világörökség részeként. A WWF elszántan küzd a dunai óriáshal, a dinoszauruszok korából származó viza kihalása ellen.

Kárpáti Erdeink Kutatása

A projekt célja a Kárpátok régiójához tartozó Északi-középhegység területén az erdei életközösségek, erdőtípusok és az életciklusukkal erdőhöz kötődő állatcsoportok (denevérek, rovarok, odúlakó madarak) környezeti állapotának komplex felmérése és értékelése, a Natura 2000 területek és fajok védelme, valamint az erdőgazdálkodás környezeti fenntarthatóságának erősítése érdekében.

Partnerség Az Élő Dunáért

A WWF és a Coca Cola Company egy új, hét évig tartó együttműködésben azon dolgozik, hogy helyreállítsa az életadó, létfontosságú vizesélőhelyeket és ártereket a Duna és mellékfolyói mentén. A két partner 2020-ig 12 millió m3 -nyi vízmegtartó kapacitás helyreállítását tűzte ki célul a Duna vízgyűjtőterületén (ez a mennyiség egyenértékű 4800 olimpiai úszómedencényi vízzel).

Ódráva rehabilitációja

A Dráva hazánk legkevésbé szabályozott folyója. Az Európai Unió LIFE+ pályázati alapjának támogatásával 2014-ben négyéves projekt kezdődött el e páratlan gazdagságú élőhely megmentésére. A projekt fő célja, hogy az Ó-Dráva vízellátása javuljon, a partján lévő keskeny, de értékes ártéri erdő jobb állapotba kerüljön.

Big Jump

Az egészséges állapotban megőrzött vizes ökoszisztémák a növény- és állatvilág bámulatos sokszínűségének adnak otthont és a társadalmak fennmaradásához biztosítanak elengedhetetlen feltételeket. Minden év júliusában Európa-szerte ünneplik az élővizeket azzal, hogy pontosan egy időben megmártóznak egy közeli folyóban vagy tóban.

Fafelmérés a Normafán

A Normafa Budapest „zöld védőbástyája”, amelyet a csodálatos kilátás mellett a fantasztikus formájú és méretű bükkfák, tölgyek tesznek egyedi kirándulóhellyé. A WWF Magyarország terepi programot indított a budapesti Normafán található idős fák felmérésére. A felmérés célja a tervezett síközpont által veszélyeztetett természetvédelmi értékek jobb megismerése és bemutatása.

Erdei nagyragadozóink védelme

A természetben a ragadozók fontos szerepet töltenek be, a világ bármely részén. Selejtezésük hozzájárul ahhoz, hogy a növényevő fajok állományai egészségesek maradjanak, és ne szaporodjanak el a területen túlzott mértékben. Védelmükért, és az illegális kilövések visszaszorításáért a WWF Magyarország több fronton is harcol.

Szabadság-sziget és mellékágának rehabilitációja

Az ember okozta beavatkozások következtében kezdődött meg a Szabadság-szigetet övező mellékág feltöltődése, amely kivételesen gazdag élővilágnak adott egykor otthont és ívóhelyet. A mesterségesen elzárt mellékág rehabilitációja során a megfelelő mérnöki módszerekkel, jól megtervezett beavatkozásokkal, reményeink szerint, évtizedekre biztosítottá vált a mellékági ökológiai rendszer jó állapota, az értékes élővilág fennmaradása.

Fotók Mecseki erdők mélyénWWF Zöld generáció önkéntes nap 2015.12.12.A természetvédelmi őrszolgálat mindennapjai