Kárpáti Erdeink Kutatása

A Svájci Hozzájárulásból finanszírozott projekt célja a Kárpátok régiójához tartozó Északi-középhegység területén az erdei életközösségek, erdőtípusok és az életciklusukkal erdőhöz kötődő állatcsoportok (denevérek, rovarok, odúlakó madarak) környezeti állapotának komplex felmérése és értékelése, a Natura 2000 területek és fajok védelme, valamint az erdőgazdálkodás környezeti fenntarthatóságának erősítése érdekében.

Legfontosabb feladatcsoportok:

1. Erdőállapot-felmérési módszertan fejlesztése
2. Erdőállapot felmérések a Börzsöny, Mátra, Aggteleki Karszt területén
3. Zoológiai kutatások az Északi-középhegység területén
4. denevérek állományerősítése innovatív berendezések fejlesztésével
5. N2000 erdőtípusok és állatfajok állapotértékelése, javaslatok és
    eredmények a Natura 2000 védelem és erdőgazdálkodás felé
6. Erdőkezelés hatás-monitoring rendszer felállítása
7. Kommunikáció.

A projekt három Nemzeti Park Igazgatóság, az ELTE, valamint két civil szervezet együttműködésében valósul meg, de külső partnerként kiemelt jelentőségű az MGSZH Erdészeti Igazgatóság, mint irányító hatóság és az Ipoly Erdő Zrt., mint erdőgazdálkodó együttműködése. A projekt várhatóan 50 000 hektár erdőterületről, legalább tíz, Európai Unió szintjén jelentős állatfajról szolgáltat új adatokat.

Tovább a projekt honlapjára

Fotók Terepi nap és vízibivaly-hajtás TiszatarjánbanMegünnepeltük a Magyar Természet NapjátÁllatvilág kiállítás