Keltike túra

A Tihanyi-félszigetnek azt az arcát fogjuk megismerni, amelyet kevesebb turista látogat.
A kirándulás során bepillantást nyerhetünk a fokozottan védett Külső-tó életébe az Apáti-hegyről. Megcsodálhatjuk a Gejzír sziklákat a Nyereg- és a Csúcs-hegyen. A Balatonnak még meglévő természetes, sajkodi partszakaszán sétálunk vissza.

Gyülekezés és indulás: 2008. március 29, szombat, 11:00.
Tihany, Sajkod nevű üdülőtelepének pereméről, az Apáti Kávézótól indulunk. Az Apáti Kávézó Sajkodon az első épület. Ide érkezünk vissza 15 óra körül. Aki a túra végeztével a teakóstolón is részt kíván venni, a faluban lévő Belső-parton szívesen látjuk.

Megközelítés: Aszófő vasútállomásról egy óra gyalog Tihany-Sajkod. Gépkocsival érkezők a 71-es útról a kis sajkodi bekötőútra kanyarodjanak, az első épületnél, az Apáti Kávézó előtt, a gyülekező helynél parkoljanak le.

A túra útvonala:  Sajkod, Apáti Kávézó - Nyereg-hegy -  Csúcs-hegy -  Apáti-hegy – sajkodi partszakasz – Apáti Kávézó.

Táv: 5-6  km, szintkülönbség 100 m

Túravezetők: Vers József, Vers Réka a BfNP munkatársai,
                   Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója

Javasolt felszerelés: Réteges öltözet javasolt. Túraúton haladunk, zárt cipő, túrabot ajánlott.

Tipp túra utánra: A program teakóstolással zárul a Belső-tó partján lévő Családi szabadidőparkban. A közelben szürke marhák legelnek, lábuk közt csinos kis ürgék figyelhetők meg. Érdemes megnézni a félsziget füredi oldalán az úgynevezett Barát lakásokat, és a Ciprián forrást. Az Apátság szomszédságában, a panorámás Vízhang-dombnál van az ország egyik legjobb, Erika nevű fagylaltozója.

A következő WWF Panda Klub túra 2008. május 24-én, szombaton, a Budai-hegységben  lesz.
Túravezető: Gálhidy László

Fotók Magyar Természet Napja 20162015 Víz világnapjaPanda tábor Nagykőrös 2011 augusztus