Kisvizek védelme

Hazánk szennyezett, de önmagában sokszor különleges természeti értékeket rejtő, számtalan növény- és állatfajnak otthont adó kisvizek, kistavak védelme igen fontos feladat.
2001 és 2003 között, 3 éven keresztül számos helyi iskolával, önkormányzattal, társadalmi szervezettel, magánszeméllyel vettük fel a kapcsolatot, akik nem csupán a tavak felmérésében vesznek részt, de készek tenni is azért, hogy a településük közelében lévő állóvíz állapota javuljon.
Többször rendeztünk a kisvizek védelmében résztvevő partnerek részére összefoglaló, értékelő gyűlést. Az utolsó kisvizes találkozóra a Fővárosi Állat- és Növénykertben került sor. A nagysikerű rendezvényen beszámoltunk az eddigi eredményekről, majd önkénteseink jóvoltából színvonalas előadások és beszélgetések következtek a kisvizek védelmének biológiai és műszaki kérdéseiről.
A találkozók közötti időszakban aktívan zajlott a terepi munka. Néhány modellértékű területen munkatársaink is aktív szerepet vállaltunk egy-egy tó megtisztításában, ökológiai állapotának javításában, és a helyi adottságokra épülő környezeti nevelés kialakításában.
Három területen is új tanösvényt adtunk át (Kisvárda, Harkakötöny, Tápiószele). Tápiószele határában 2002 tavaszán került sor a Tápió élővilágát bemutató tanösvény felavatására. A diákok itt valóban a természetben tanulhatnak a élővilágról, amit egy most épült erdei iskolai épület is segít.
Az év során kisvizes partnereink meghívására további tavakat kerestünk fel. Sajnos gyakran találkoztunk olyan vizesélőhelyekkel, amelyeket eddig egyszerűen hulladéklerakónak használtak. 2003-ban a már bevált alapelvek alapján tovább dolgoztunk a kisvizek állapotának javításán, és tanösvények építésén. Célunk az volt, hogy a településeken olyan közhangulat alakuljon ki, amely hosszú távon is segíti a kisvizek - és egyéb természeti értékek - megvédését.
A programot több éves munka után, 2004 júniusában lezártuk. Ez idő alatt gyűjtött adatokat, információkat és az elkészített kiadványokat a program aktív résztvevői "öröklik". Reméljük kezdeményezésünkkel, segítségünkkel sikerült elindítani egy folyamatot, amely hazai a kisebb állóvizek védelmét szolgálja és a továbbiakban egyre több helyi csoport követi e példát.

Az év során kisvizes partnereink meghívására további tavakat kerestünk fel. Sajnos gyakran találkoztunk olyan vizes élőhelyekkel, amelyeket eddig egyszerűen hulladéklerakónak használtak. 2003-ban a már bevált alapelvek alapján tovább dolgoztunk a kisvizek állapotának javításán, és tanösvények építésén. Célunk az volt, hogy a településeken olyan közhangulat alakuljon ki, amely hosszú távon is segíti a kisvizek - és egyéb természeti értékek - megvédését.

Fotók Palánták ProgramNyíregyháza WWF Föld Órája cím átadásMagyar Természet Napja 2016