20 év, és túlléphetjük a 1,5 °C-os határt

Magyar idő szerint ma hajnali 3-kor a dél-koreai Incshon városában az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete publikálta legfrissebb jelentését, amely azt vizsgálja, hogy a globális átlaghőmérséklet 1,5 °C-os növekedése hogyan tartható, és annak milyen következményei vannak.

A 2015-ben létrejött Párizsi Megállapodás – amelyhez mindösszesen 195 ország csatlakozott – értelmében a résztvevő országok megállapodtak, hogy a globális átlaghőmérséklet-növekedést jóval 2°C alatt tartják, és erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a hőmérséklet-emelkedés ne legyen több 1,5 °C-nál 2100-ra. A megállapodás keretében az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületét felkérték, hogy vizsgálja meg a 1,5 °C-os átlaghőmérséklet-növekedés okozta hatásokat a Föld ökoszisztémájára vonatkozóan, és állapítsa meg azt a forgatókönyvet, amely ezen felmelegedési limit tartásához szükséges az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentésére vonatkozóan.

A több ezer kutató bevonásával készült jelentés kiemeli, hogy a 1,5 °C-os felmelegedési korlát tartására még van esélye az emberiségnek, viszont az üvegházhatású gázok kibocsátásának radikális csökkentésére van hozzá szükség. Az átlaghőmérséklet-növekedés már most csaknem 1 °C-os az ipari forradalom előtti időkhöz képest, és ha a kibocsátási trend nem változik, a 1,5 °C-os küszöböt az emberiség 20 év múlva túllépi. Ezen küszöb betartása azért kiemelkedően fontos, mert így még elkerülhetőek az éghajlatváltozás okozta súlyos katasztrófák. A jelentés szerint azonban a 2°C-os növekedés az eddig előre jelzetteknél sokkal súlyosabb problémákat okozna: a szélsőséges időjárási események miatt a halálozások száma drasztikusan növekedne, tömeges migrációt előidézve a leginkább sújtott területekről, a növény- és állatfajok kihalása pedig sokkal nagyobb mértéket öltene a korábban modellezettekhez képest.

A Párizsi Egyezmény részeként sok ország tett önkéntes vállalásokat, ezek azonban nem elég ambiciózusak, mivel mindössze 3,5 °C-os fokos átlaghőmérséklet növekedési maximumot biztosítanak. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a ma publikált jelentés alapján bírálják felül az egyes országok jelenlegi klímapolitikájukat, és úgy határozzák meg az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló céljaikat, hogy az emberiség tudjon élni az utolsó órában még adott lehetőséggel, és ne egy kihalt bolygót hagyjon unokáinak.

Az angol nyelvű jelentést ezen a linken éred el.

Fotók Állatvilág kiállításFöld Órája 2017Nyíregyháza WWF Föld Órája cím átadás