Mérföldkő a hazai energiahatékonyságban

Rekordszámú, 187 ország részvételével söpört végig a világon a Föld Órája! Itthon 150 fős fejlámpás túrával ünnepelték a Normafán az estét, miközben a WWF Magyarország önkormányzati felmérést indított, melynek eredményeként hamarosan egy hazai körkép készül az önkormányzatok energiagazdálkodásban betöltött szerepéről és helyzetéről.

A korábbi évek Föld Órája sikerei között szerepel Uganda, ahol erdőt telepítettek, India és a Fülöp-szigetek, ahol napelem segítségével számos otthon áramellátását oldották meg, vagy Görögország, ahol 500 000 aláírás gyűlt össze egy szénerőmű ellen.

A 187 ország, 7000-nél több település és közel 2,5 milliárd ember részvételével zajló mozgalom idén is a hatvan perces sötétségen túlmutató eredményeket hozott.

Oroszországban és Argentínában a tengerek védelme volt az akció fókuszában, Brazíliában a kiemelten fontos természeti értékek védelme mellett álltak ki, míg Dél-Afrikában a megújuló energiák fontosságának adtak hangot, Kínában pedig a fenntartható életmód került előtérbe.

“Amit teszünk ma, az határozza meg a holnapot. A Föld Órája ismét megmutatta, hogy együtt képesek vagyunk a fenntartható jövő megteremtésére, amelyet a jövő generációi megérdemelnek” – mondta Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Programjának vezetője.

A Normafán tartott fejlámpás túra olyan erdei látványvilágot biztosított a résztvevőknek, amelyre még nem volt példa. Amikor a fények kihunytak és elsötétült a város, a tömeg gyertyával a kezében az akció szimbólumának megfelelő 60+ alakzatba rendeződve mondta el a Föld Órája Esküt.

De az eseményen túl a WWF Magyarország a helyi önkormányzatok energiagazdálkodásban betöltött szerepét helyezte a középpontba. Ennek keretében a fények visszatértével egy felmérést indított, amelynek célja az önkormányzati intézmények fűtési energiagazdálkodásának, valamint az önkormányzatok települési energiagazdálkodásban betöltött szerepének és az ebben rejlő lehetőségeknek a megismerése.

A felmérésben aktívan részt vevő települések közül három, értékes energiahatékonysági csomagot is kap: az 1. helyezett energia-megtakarítási intézkedési tervet kap maximum 10 középületére vonatkozóan a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének és tagvállalatának, a Get Energy Magyarország Kft.-nek a jóvoltából, a 2. helyezett a Robert Bosch Kft. felajánlásában fűtéskorszerűsítésben részesül 1,5 millió Ft értékben, a 3. helyezett pedig szigetelőanyagokkal gazdagodik 500 ezer Ft értékben a Knauf Insulation építőanyag gyártónak köszönhetően. A felmérés részletei elérhetőek a foldoraja.hu weboldalon.

„Az önkormányzatok szerepe az energiahatékonyság fejlesztésében jelentős, hiszen egyrészt az önkormányzatok maguk is jelentős energiafogyasztók, másrészt az önkormányzat energiatakarékossági törekvései a lakosságot is motiválhatják. Áprilisban közzétesszük majd a felmérés eredményeit, és azután kezdődhet a közös gondolkodás, a jó gyakorlatok megteremtése és a tapasztalatok megosztása, amely mérföldkő lehet a hazai települések hatékony és környezetbarát energiagazdálkodásának fejlesztésében” – mondta a programvezető.

Korábbi cikkek a témában:
A helytelen fűtés, avagy a láthatatlan tömeggyilkos
Szökik az energia!
Távhővel a tiszta és egészséges levegőért!

Fotók Duna NapFöld Órája 2017Madárbarát munkahely