Energiaátmenet: nem csak utópia

Hogyan lehet a fenntartható energiagazdálkodást gyakorlati lépésekbe ültetni? Ezt járják körül szakértők egy két napos, közép-kelet-európai nemzetközi konferencián októberben, amelynek főszervezője egy új energiahálózat. A CEESEN kezdeményezés 11 országot foglal magába, az alapítók között van a WWF Magyarország is.

2017. október 19-20. között rendezik meg a CEE Energy Transition elnevezésű nemzetközi konferenciát Prágában, melynek során közép-kelet-európai szakemberek és helyi érdekelt szereplők találkoznak azért, hogy együtt jelöljék ki azt az utat, amely a 2050-ig esedékes energiaátálláshoz szükséges. Az esemény célja, hogy az európai irányelveket nemzeti és helyi szinten is átültessék a gyakorlatba. Az uniós tisztviselők, szakértők, politikusok, vállalkozók és a civil társadalom képviselői olyan konkrét ajánlásokat fognak kidolgozni, amelyeket a különböző régiók saját adottságaiknak megfelelően valósíthatnak meg, ezáltal elérve az üvegházhatású gázok kibocsátásával, az energiahatékonysággal és a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos európai szintű célkitűzéseket.

A konferencia szervezője a Közép-kelet-európai Energiahálózat (hivatalos nevén Central Eastern European Energy Network, vagyis CEESEN), amely jelenleg 10 mintarégión keresztül kíván olyan hálózatokat létrehozni, ahol a regisztrált felek az energiaátmenethez, valamint a fenntartható energiagazdálkodáshoz kapcsolódó híreket, dokumentumokat, fejlesztési és pályázati ötleteket oszthatnak meg egymással. Ezen kívül szakmai programokat is létrehozhatnak a tagok számára. Habár a projekt elsősorban az energiaátmenetre fókuszál, a hálózat nyitva áll minden olyan magánember és szervezet előtt, aki eltökélt abban, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkenjen. A cél az, hogy túlnőjék a mintaterületet, és Közép-Kelet-Európában létrejöjjön egy olyan hálózat, ahol a tagok a határokon túl is együttműködnek.

A projekt keretén belül a WWF Magyarország Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében dolgozik a hálózat kialakításán, amelyhez már számos önkormányzat, helyi akciócsoport, kutatószervezet, fejlesztési ügynökség és civil szervezet csatlakozott. „A hálózat 2050-re vonatkozóan kidolgoz egy közös energetikai jövőképet. Ennek eléréséhez egy stratégiát alkot, melynek mentén konkrét projekt-megvalósíthatósági tanulmányok készülnek. A szakmai munka koordinálását a WWF Magyarország végzi. Kiemelt célunk, hogy a kevésbé ismert, közvetlen európai uniós források segítségével olyan akcióprogramok jöjjenek létre, amelyek sikeres projektként megvalósulva hozzájárulnak ahhoz, hogy a mintaterület példát tudjon mutatni más közép-kelet-európai régiónak is” – mondta Harmat Ádám, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás- és Energiaprogramjának munkatársa, a projekt koordinátora.

A kétnapos konferencián a megbeszélések és workshopok mellett a vendégek számos innovatív energiahatékonysági termékkel és okoseszközzel ismerkedhetnek meg.

A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://ceesen.org/conference/

További információk a konferenciáról:

A prágai konferencián Bronis Ropė, az Európai Parlament tagja és a litvániai város, Ignalina korábbi polgármestere – aki a településen található atomerőmű felszámolásáról híres – az energiaátállás uniós és közép-kelet-európai tendenciáiról fog beszámolni. Imke Luebbeke, a WWF Európai Irodájának éghajlat- és energiaügyi osztályvezetője ismertetni fogja az EU új, energiapolitikai kormányzati megközelítéseit. Innovációs témában Pavel Podruh, a csehországi Off-Grid Houses platform alapítója fog előadni, aki a globális fenntarthatósági célok elérésében való részvételéért kapott ENSZ-díjat. Előadásából megtudhatjuk majd, hogy hogyan lehet felgyorsítani a fenntartható építészeti módszerekre való átállást. A konferenciát Prága környezetért felelős tanácsosa, Jana Plamínková nyitja meg. Az esemény inspiráló környezetet biztosít a tudáscseréhez és a partnerségek kialakításához is.

Néhány projekt, amelyet bemutatnak a konferencián:

•           A „ProjectZERO ” egy olyan, köz- és magánszféra közötti partnerségi kapcsolat, amely azért alakult, hogy a dániai Sonderborg 2029-ig nulla szén-dioxid-kibocsátású várossá váljon. Ezt a célt a fenntartható növekedés és a zöld munkahelyek létrehozásán keresztül kívánják elérni.

•           A Roadmaps for Energy (R4E) projekt az okosépületekről, a mobilitásról és a városi terekről szól.

•           A 12 európai régióban megvalósult ENNEREG projekt célja, hogy fenntartható energián alapuló mintarégiókat létrehozva megmutassa a helyes utat Európának.

Fotók Kolontár - egy évvel későbbNagy Ugrás 14 településenWWF Zöld generáció önkéntes nap 2015.12.12.