Okos városok, vagy elnéptelenedő falvak?

Még 50 év, amiről érdemes előre gondolkodni. Hogy miért?

Mert az éghajlatváltozás mindenre hatással van, és bár a megemelkedő tengerszint közvetlenül nem érinti Magyarországot, nekünk is fel kell készülnünk olyan energiagazdálkodási, vízügyi és demográfiai változásokra, amik a következő fél évszázadban teljesen átalakíthatják környezetünket. Ha erről nem kezdünk el időben, felelősséggel gondolkodni, 50 év múlva egy másik Magyarországban találjuk magunkat: elnéptelenednek a falvak, kiszárad a Balaton, a jelentősen emelkedő átlaghőmérséklet pedig a mezőgazdaságra is kihat.

Ezek a változások azonban előrejelezhetők. Erről szól a brit Royal Town Planning Institution (RTPI) gondozásában, a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) égisze alatt megjelent Planning Horizons kötetsorozat is, amit egy maréknyi lelkes önkéntes csapat magyarra fordított, lehetőséget teremtve ezzel a hazai kontextus brit perspektívából történő újragondolására.

Egy évvel az első kötet magyar fordításának megjelenése után hamarosan a másik négy kötet is olvasható magyar nyelven. Ennek apropóján a MUT az RTPI-jal együttműködésben most egy olyan konferenciát szervez, ahol képviselik magukat az állami szféra szakértői, az MTA, MRTT, a Lechner Tudásközpont, a házigazda RTPI és MUT szakértői, valamint szociológus, geográfus és urbanista szakértők. A neves előadók sorát brit tervezőirodák munkatársai egészítik ki, akik bemutatják, milyen gyakorlatokat alkalmazva készülnek fel ők a következő 50 évre. Az esemény nívóját tükrözi, hogy a konferencia védnöke Áder János köztársasági elnök, és Ian Lindsay brit nagykövet.

Olyan aktuális témák kerülnek feldolgozásra, mint például a Smart City program, a fenntartható fejlődés nemzetközi irányelvei, a várható és előrejelezhető éghajlat-, energia-, vízügyi, demográfiai és gazdasági változások, valamint, hogy mindez mit jelent a várostervezés, az urbanisztika jövőjére nézve.

Erre a szakmai párbeszédre invitálunk minden kedves érdeklődőt: gondolkodjunk együtt a szakma legkülönbözőbb területeiről érkező képviselőivel a következő, még 50 évről!

időpont: 2017. 02. 24. 10-17 óráig

helyszín: KÉK (Contemporary Architecture Centre), Bartók Béla út 10-12., Budapest, 1111

program: http://bit.ly/2l0UCyZ

jegyek és regisztráció: http://bit.ly/2jPVu6h