Vállal a világ a Föld Óráján

Idén rekordot dönt a Föld Órájában résztvevő országok száma. Óriási érdeklődés, tömegek bevonódása, és ambíciózus célok megvalósítása mellett készül a világ a szombati sötétbe borulásra.

A WWF által elindított 10. Föld Órájához minden eddiginél több, összesen 178 országban csatlakoztak világszerte. Ezzel a mozgalom minden idők legaktívabb éve elé néz, különösen, ha sikerül mindet megvalósítani az ambíciózus helyi célkitűzések közül.

Délkelet-Ázsiában Malajzia, Szingapúr és Indonézia WWF irodái szövetkeztek, hogy közösen tegyenek az indonéz tőzegláperdők területét veszélyeztető erdőírtások ellen. A folyamat hatására csökken az erdőkben raktározott szén mennyisége, valamint az írtásokkal újabb természetes élőhelyek pusztulnak el. Az éghajlatváltozás elleni cselekvés jegyében az irodák ugyancsak közösen lépnek fel a területen régóta fennálló füstköd helyzet enyhítése érdekében is.

Spanyolországban immáron közel 30 000 aláírást gyűjtöttek a tervezett 50 000-ből, amellyel a WWF Föld Órája csapatának kezdeményezésére a spanyol kormánynak üzenik a polgárok, hogy szeretnék, ha betartaná a COP21 után tett éghajlavédelmi ígéreteit, és lépéseket tenne a 100%-ban megújuló energiafelhasználás elérése érdekében.

Svédországban a WWF csapata arra kéri az embereket, hogy írjanak levelet a kormánynak, saját elképzeléseikkel a fosszilis energiahordozóktól mentes jövő elérése érdekében. Ezeket a javaslatokat a WWF szakpolitikai szinten képviseli majd. Skóciában, a májusi választások előtt a WWF arra figyelmezteti a versengő pártokat és politikusokat, hogy programjukban hangsúlyos helyet kell kapnia a választókat leginkább foglalkoztató éghajlatváltozás veszélyei ellen való fellépésnek.

Inspirációt merítve a műanyag zacskók 2014-es teljes kitiltásából a Galápagos-szigetekről, Ciprus az idei Föld Órája mozgósító erejével most ugyanezt szeretné elérni és ennek érdekében folytat erőteljes kampányt.

„Magyarországon a Föld Órájához kapcsolódóan a vállalatok szerepére is felhívjuk a figyelmet. Szerepük ugyanis alapvetően megnőtt az éghajlatváltozás elleni küzdelemben az utóbbi évek során. Nemcsak ők a legnagyobb kibocsátók, de beruházásaikkal is komoly hatást gyakorolnak környezetünkre. A WWF Magyarország hamarosan publikálja kutatási anyagát, amellyel a hazai nagyvállalatok éghajlatvédelmi céljait és tevékenységét térképezte fel. Szeretnénk, ha a kutatás eredményét egyben feladatként értékelnék, és aktív szerepet vállalnának a hazai éghajlatvédelemben” – jelentette ki Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia programjának vezetője.

Föld Órája

2007-ben a Föld Órája azzal a céllal született, hogy sokak figyelmét irányítsa rá az éghajlatváltozásra, és kormányokat, üzleti szereplőket, civil szervezeteket és egyéni támogatóit mozgósítsa a megfékezésére. Mostanra pedig olyan globális akcióvá nőtte ki magát, mely több mint 2,3 milliárd embert ér el világszerte. Idén 10. alkalommal, március 19-én, szombaton 20:30 és 21:30 között „kapcsolunk le” egy órára, hogy közösen világítsunk rá az éghajlatváltozás elleni fellépés szükségességére és a figyelmet szimbolikusan azokra a természeti értékekre irányítsuk, amelyek megóvásán az emberiség túlélése múlik. Tudj meg részleteket a magyarországi eseményekről és a globális történésekről.

Korábbi cikkeink a Föld Órájáról:
A Föld Órája filmpályázat
Kapcsolj le velünk 2016-ban is!
Veszélyben az európai éghajlatvédelmi célok a Föld Órája előtt
Kapcsolj le és ötletelj a WWF-el a Föld Óráján!

WWF Magyarország és Föld Órája videók:
WWF Párizsi Klamícsúcs után, Föld Órája 2016 előtt
Earth Hour - Föld órája 2016 Music Video - The Nights