Különös Szilveszter

Fotó: Rádi VeronikaA 2007-es évet a kellemes, nyolc kilométeres sétával búcsúztattuk Tatán a barokk városka tágas parkjában és a havas tópartokon.

A mintegy negyven túrázónk között fele számban új résztvevőket köszönthettünk. Négy órás sétánk során arra kerestük a választ, hogy a víz, a tavak, források milyen szolgáltatásokat kínáltak évszázadokon keresztül és nyújtanak ma is számunkra. Megérthettük, hogy a korok embere hogyan alkalmazkodott a vízhez, vizes élőhelyekhez.

Beszélgettünk arról, hogy fejlődött a víznek köszönhetően a gazdaság, az építészet - különösen a kertkultúra -, mik voltak a víz bölcs hasznosításnak a módjai, hol vétünk hibákat, mikor apadtak el a források, hogy szennyeztük el a vizeket és melyek a mai feladatok.

Indulásként körbejártuk a tatai vízi várat. Az erősséget is védő Öreg-tónak többes funkciója van, hiszen ma nemcsak árvízvédelmi tározó, hanem halastó, vízi sportok helyszíne és nemzetközi jelentőségű madárvédelmi terület is.

Fotó: Rádi VeronikaA várárok is új szerepet kapott. A szépen kiépített körcsatorna korábbi katonai védelmi funkcióját elveszítette, medencéiben a nagy tóból kihalászott, oda betárolt, értékesítésre szánt pontyok pihennek. Itt láttunk színpompás jégmadarat is, feketecsuhás szárcsa és tőkésrécék társaságában. Megnéztük, hogy a felülcsapott, öt vízikerékkel meghajtott Cifra malom hogyan terpeszkedik be az Öreg-tó monumentális, ma sétányként is szolgáló 30 méter széles, több száz méter hosszú völgyzáró gátjába.

Tóvárosra érkezve kinyitották számunkra az 1700-as évek második felében épült barokk kapucinus templomot. A fiatal atya precíz kalauzolásával a csatlakozó rendház kerengőibe is bepillanthattunk, majd megnéztük a haranglábat, az óratornyot, és az 1510-es országgyűlés helyszínét is. II. Ulászló az országban dühöngő pestis járvány idején biztonságot keresve ugyanis ide, a tatai források védelmébe hívta össze tanácskozásra a rendeket.

Fotó: Rádi VeronikaTóváros ékessége az Angolkert, a Cseke-tóval a közepén. A parkba lépve feketés-vörös bundájú mókusok, léprigók, cinegék, a tavon korcsolyázó emberek megnyugtató látványa - akár egy németalföldi festmény csendes forgataga - fogadott bennünket. Az Angolkertben a bokrok, cserjék, fák vadregényes külsőt mutatnak, látszólag szabadon tenyésznek, és sok madarat vonzanak. A parkhoz romantikus apró kerti építmények is tartoznak. Megnéztük a forrásmészkőből épített, díszként szolgáló török mecsetet, és felkerestük azt a műrom együttest, ami római sírkövekből, a román stílusban épült XIII századi vértesszentkereszti templom és rendház ide hordott köveiből és reneszánsz vörös mészkőfaragványokból készült az 1700-as évek végén.

A tavat körbejárva mocsár ciprusokkal is ismerkedtünk. Szarvason, Sárváron, Martonvásáron, Alcsúton láthatunk ilyen csodás égbetörő, a mocsaras partokhoz kötődő fa óriásokat. Az Olimpiai Edzőtábornál, amelyet az 1948-as londoni játékokra készülve adták át, sokak érdeklődésére kipróbáltuk a bottal gyaloglás módszerét. Kávészünetet, hangulatos pihenőt a csodás park "Pálmaházában", az EU forrásból felújított Kioszkban - ma városi rendezvényház - tartottunk.

Zárásként már az Öreg-tó partján gyönyörködtünk a havas panorámában. Láthattuk az Ugron és Feszty villákat, a Pötörke malmot, a műemlék vágóhidat, a régi bőrgyárat. A Vár udvarára visszaérve, ahogy vadludak éke repült felettünk, egy jól eldugott anglikán kápolnát is láttunk.

Köszönjük a fotókat Rádi Veronikának!

Fotók Big Jump - Nagy Ugrás 2012Önkéntes nap 2012.06.08Panda tábor Nagykőrös 2011 augusztus