LIFE4Oak Forests

Az intenzív emberi használat következtében a tölgyes erdőkben csökken a biológiai sokféleség. A Life4Oak Forests projekt természetvédelmi erdőkezelési beavatkozásaival célunk ennek a folyamatnak a megfordítása. A projekt célja az erdő regenerációjának elősegítése, valamint a változatos erdőszerkezet, az őshonos fafajösszetétel, és a mikroélőhelyek helyreállítása. Ennek eredményeként megőrződik és növekszik a védett erdei emlősök, madarak, rovarok, növények és gombák állománya.

A 10 éves projekt során olyan egységes természetvédelmi erdőkezelési tevékenységeket tervezünk végrehajtani, melyek hozzájárulnak tölgyeseink természetesebbé, és ez által egészségesebbé válásához. A beavatkozások hatására bekövetkező erdőszerkezeti és összetételbeli változásokat a tudományos módszerekkel nyomon követjük és kiértékeljük. Vizsgálatainkba bevonjuk a növényzetet, a mikroélőhelyeket, és néhány „esernyőfajként” is jellemezhető állatfajt, vagy fajcsoportot is. Célunk, hogy a megvalósítás során szerzett tapasztalatokat összegezve olyan kezelési javaslatokat dolgozzunk ki, melyek szélesebb körben is alkalmazhatók a tölgy erdőkben végzett természetvédelmi erdőkezelés, vagy akár erdőgazdálkodás folyamán. ezekkel. .

A Life4Oak Forests projekt a LIFE Nature program keretében az Európai Unió támogatásával és a Földművelésügyi Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A partnerségben részt vesznek a Bükki, a Duna-Ipoly és Balaton-felvidéki Nemzeti Parki Igazgatóságok, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont, a WWF Magyarország, az Érmelléki Természetvédelmi és Turisztikai Egyesület, valamint az olasz Ente di gestione per i Parchi e la Biodiversita-Romagna természetvédelmi igazgatóság.

Tovább a projekt honlapjára.

Fotók Megünnepeltük a Magyar Természet NapjátNagy Ugrás 2017 - SajóörösWWF Föld Órája 2012