Megkerültük az ország legidősebb halastavát

Szürke gém és kormorán csapatok fogadták a tatai Öreg-tónál a Tatáról, Tatabányáról, Oroszlányból, Komáromból és főleg Budapestről érkező családokat, baráti csoportokat, régi és új túrázókat október 27-én. A Panda Klub tatai tókerülő túrára ötven lelkes emberrel indultunk.

Tata városának közepén terül el a 220 hektáros Tatai Öreg-tó, amely az ország legrégebbi halastava. A tatai várat védő tavat Károly Róbert uralkodásának idején alakították ki. A hazai haltenyésztés céljából már ekkor cseh kolostorok halastavaiból nemes pontyokat telepítettek a vízbe. E körül a sokat látott, történelmi tó körül sétáltunk a Panda Klub csoportjával, és itt fedeztük fel az őszi természet szépségeit, látványosságait. Túránk során láttuk a mai is élő hagyományos nagy hálós halászatot, végignéztük a halak válogatását, mérlegelését.

A kirándulás közben egy igazi százholdas pagonyban megismerkedtünk a kanadai juharfával, és csobogó források mentén tanulmányoztuk a vízparti növényzetet, sőt kagylók után kutatva bemerészkedtünk a tómederbe is.  Megismertük a tó vízellátását biztosító Által-eret, és a körülötte meghúzódó égeres-füzes láperdőt.

Az erdei úton láthattuk, milyen nehéz sorsuk van a telelésre vonuló barna varangyoknak, akiket még az erdei sétányon is eltaposnak, biciklivel elgázolnak. Volt, aki az odvas fűz hangyák lakta odújába is bekukucskált. Hallgattuk a fakopáncsok, csúszkák, cinegék őszi szöszmötölését a sárgára festett fűz-nyár ligeterdőkben.Avarban gázoltunk, megtapintottuk a téli fülőke gombát.

Megismerkedtünk a környezetvédelmi célú parti rehabilitáció módszerével és eredményeivel is – a korábbi beton part helyett egyes szakaszokon gyep, nádas és homokos föveny kapott ismét helyet. A tófarokból pedig megcsodáltuk a barokk város távlati sziluettjét. Az édesvízi forrás, a mészkő fülkék, a klasszikus vízre épített műemlék vágóhíd és a hangulatos vízimalmok sora kínált még érdekes látnivalót.

A tavat körbejárva, a 7 kilométeres séta után a halászfesztivál forgataga, a halfőzés jellegzetes illata fogadott bennünket. A túrázók közül sokan egy tányér halászlé vagy kukoricalisztbe forgatott sült hal elfogyasztásával frissítették fel magukat, és tették még emlékezetesebbé ezt a tatai kirándulást.

Önkéntes fotósunk is volt, Baka Erzsébet. Köszönjük a munkáját!

A következő túra november 17-én a Vértes hegységben, Várgesztes és Vérteskozma térségében lesz. Mindenkit szeretettel várunk!

Fotók Palánták Program KirándulásHódtelepítés 2008.Önkéntes nap 2012.06.08