Mikulás túra Dunaszentmikóson!

Mikulás hetének szombatján egy különleges fekvésű területre, Dunaszentmiklósra, hívunk túrázni. A Gerecse hegység peremén, Dunaalmás és a borairól híres Neszmély közelében húzódik meg ez a hegyi falu. A vidék napsütötte, lösz platóin már a rómaiak is szőlőt termeltek, jó egy évtizede itt hozták létre a jelentős márkanevű Hilltop Neszmély Borgazdaságot, holland beruházók pedig egy egész üdülőfalut építettek a falu panorámás magaslatain.

Itt található a Gerecsei Tájvédelmi Körzet, amelynek természetvédelmi kezelője a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. A tájvédelmi körzet védett területén és környékén nagytestű ragadozó madarak: parlagi sas, réti sas, kerecsensólyom, uhu fordul elő. A településsel szemben, mint egy óriás cipó terül el a 427 méter magas Nagy- Somló hegy, amelynek északi lábánál hazánk egyetlen erdészeti ciprusültetvénye található. A közeli Duna szigetvilága, a Neszmély és Süttő környéki mellékágak is védettek. Ha nincs köd, akkor a nagy folyót és szigeteit madártávlatból nézhetjük meg.

A Gerecse mészkőhegység, karsztos terület, amit sok helyütt lösz fed. A lösz a jégkorszak szélfúvásai által idehordott és olykor több méteres vastagságban leterített, meszet tartalmazó, sárga színű, nagyon finom szemcseméretű, agyagos talaj. Különlegesek az ökológiai szolgáltatásai: jól terem rajta a bársonyos bort adó szőlő. Az ilyen terület a meszes talajnak köszönhetően „lekerekített savakat” tartalmazó italt ad.

Látunk majd szilárd és magas löszfalakba vájt, hagyományos Hilltop borászat, Neszmélyborospincéket, katonás rendben sorakozó szőlőültetvényeket, és kedvezményesen vásárolhatunk a Hilltop Neszmély Borászattól egy palack minőségi bort is a karácsonyi asztalra!

Túravezető: Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója

Gyülekezés: 2007. december 8-án, szombaton 10.00 órakor Dunaszetmiklóson, a falu közepén a templom melletti kis téren, a Zöld Akác étteremnél. Ide érkezünk vissza 15 óra körül.

A túra útvonala: Öreg pincesor  – Kilátótorony – Nagy Somló hegy környéke – cédruserdő  – szőlőültetvények – Hilltop Neszmély Borászat - Zöld Akác étterem.

Javasolt felszerelés: A lösz miatt sárga agyagos, sáros utakon is megyünk majd, akinek van, hozzon kamáslit (lábszárvédőt), vagy csizmát! Réteges, meleg öltözködés, kesztyű, sapka és sál ajánlott. Elemózsiát, kekszet, csokit, egy kis teát érdemes bekészíteni. Akinek van túrabotja hozza magával, akinek nincs, annak vágunk egy formás mogyoróbotot az erdőszélen, hiszen a síkos talajon hasznos a három pontos megtámasztás.

Megközelítés: Dunaszentmiklós autóbusszal Tatáról Szomódon át közelíthető meg. Gépkocsival Tata után a régi 1-es útra kell kanyarodni  (Dunaalmás, Almásfüzitő felé), és Szomódon át érkezhetünk a településre.

Kérjük, hogy a túra végeztével 500 Ft adománnyal segítse a WWF Magyarország természetvédelmi munkáját. Köszönjük!

A következő, évzáró WWF Panda Klub természetismereti „szilveszteri” túra december 31-én hétfőn Tatán, az angol parkban, a Cseke-tó körül lesz.

Fotók ÓriáspandaBig Jump - Nagy Ugrás 2012Kolontár - egy évvel később

Tovább a honlapra