Vaszkó Csaba

pic
  • Éghajlatváltozás és energia csoportvezető
  •

Végeredményben minden történetem ott kezdődik, hogy megszülettem egy Gyoma nevű településen, amely azóta Gyomaendrőddé fejlődött. Rövid idő és egy kis kitérő múlva már az volt a nevem, ami most is: Vaszkó Csaba.

Ha igazán őszinte akarok lenni, ez az oka annak is, hogy most WWF-nél dolgozom. Hogy miért? Egész gyerekkoromat az ország egyik legszebb folyója, a Körös mellett töltöttem. Itt bármerre jár az ember, biztos beleszalad vagy a folyóba vagy valamelyik régen elhagyott ágába esetleg egy bányatóba. Minden gyerekkori emlékem ideköt. Itt szakadt be alattam először a jég, itt játszottunk számháborút és itt tanultam meg úszni. Még meg sem melegedett alattam a szék, már mentem is el otthonról, keresve valamit a folyónál. Akkor még egymást követték az ehhez hasonló "események", amelyek aztán a helyi iskolai évek után egyre ritkábban adódtak.

A szokásos iskolaköröket lefutva, a gimnázium után Debrecenben, az akkor még Kossuth Lajos Tudományegyetemen szereztem geográfus diplomát. Ezt igyekezvén hasznosítani, egy földrajzi kutatóintézetben kezdtem el dolgozni, ahol főként vízgazdálkodással, hidrográfiával és térinformatikával foglalkoztam. Ezt váltotta fel 2005-ben a WWF nevű természetvédelmi szervezet. Szerintem nem tudták, hogy olyat kapnak, akitől nem szabadulnak meg egyhamar.

Hogy miért jó a WWF-nél dolgozni? Felsorolok néhány dolgot, amelyek sajnos hétköznapos események a Földön: orvvadászat, erdőirtás, erdőtüzek, olajszennyezések, ciánkatasztrófa, túlhalászás, sivatagosodás. És tessék néhány a WWF tevékenységei közül: hazai erdők védelme, kihalófélben lévő fajok megóvása, természetközeli gazdálkodás, folyók és tavak védelme. Akkor most mindenki tegyen egy keresztet azok mellé, amelyeket szívesen végignézne a lakóhelyén, lássuk hol lesz a több kereszt.

Lám mit tud adni a sors, a szervezeten belüli beosztásom vizes élőhely projektvezető lett. Időm nagy részét terepen, a Tisza és mellékfolyói közelében töltöm, választ keresve az ártéri jellegű tájak természetvédelmi és gazdasági problémáira és mostanában egyre többet foglalkozom a megújulóm energiaforrásokkal.

Ma sem tudom, hogy azonnal tudatosodott-e bennem, hogy milyen közel kerültem ahhoz, a folyók életéhez közeli világhoz, amely mindig is fontos volt nekem. Ha nem is otthon, de majdnem otthon lehetek és dolgozhatok. Most újra átélhetem életem réges rég lezajlott eseményeit, amelyeknek ma még nagyobb felbuzdulás jár! Ilyen terjedelmes késéssel és lelki adósságokkal telve végre valóban tehetek is valamit azokért az egyedülálló élőhelyekért, amelyek annyi élményt nyújtottak nekem.

Mindig a vízhez közel éreztem magam igazán felszabadultnak. Legyen az folyó, holtág, tó vagy tenger. Ha nincs is nálam térkép és nem tudom hol van, akkor is megérzem. Csak azért is szúnyogok!

Fotók Táblaavatás - Naplás-tóÁllatvilág kiállításNyíregyháza WWF Föld Órája cím átadás