Ódráva rehabilitációja

A Dráva hazánk legkevésbé szabályozott folyója. A horvát-magyar határon húzódó folyó hosszú évtizedek óta őrzi érintetlenségét, a hozzá kapcsolódó holtágak és mellékágak egyaránt páratlan szépségű vizesélőhelyek. A Dráva bal partján a leghosszabb holtág a Barcs közelében található Ó-Dráva, melynek vízellátása, főleg a hosszú aszályos időszakok során nem megfelelő. Emiatt a holtág, akárcsak a partja mentén található ártéri erdő állapota sokat romlott az elmúlt évtizedekben.

Az Európai Unió LIFE+ pályázati alapjának támogatásával 2014-ben négyéves projekt kezdődött el az élőhely megmentésére. A projekt fő célja, hogy az Ó-Dráva vízellátása javuljon, a partján lévő keskeny, de értékes ártéri erdő jobb állapotba kerüljön. A beavatkozásnak köszönhetően reményeink szerint minimumra csökken azoknak az időszakoknak a hossza, amikor a Dráva alacsony vízállása miatt a holtágban is egyre kevesebb a víz, és az Ó-Drávában az átlagos vízszint a jelenleginél magasabb lesz.

Tovább a projekt honlapjára

Fotók Föld Órája 2016WWF Föld Órája 2013Állatvilág kiállítás