Őrségben jártunk

Fotó: Weidinger LászlóOktóber 13-án a Panda Klub őrségi túráján a korábbiakkal szemben most nem fogadott bennünket kegyeibe az időjárás. A hideg, csöpörgős, szeles idő csak egy családot és egy helyi természetvédelmi szervezet aktivistáját hozta a meghirdetett helyre és időre, végül mindössze öten vágtunk neki az Őrség agyagos lankáinak.

Fotó: Weidinger LászlóHárom óra alatt Őriszentpéter, Szalafő határában 19 093 lépést, 11 és fél kilométert tettünk meg dacolva az olykor komoly széllel. Az Őrségi Nemzeti Park Harmatfű Látogató központjától Siska-, Templom- és Keserűszerek portái mellett haladtunk Szalafőig és vissza a Nemzetközi Tök Fesztivál helyszínére.

Megnéztük kívülről és belülről is az Árpád kori templomot és a szomszédos őshonos gyümölcsfákból létrehozott ültetvényt. Az őrségi táj és településforma varázsa mellett a legnagyobb élményt talán a gombák eldorádója nyújtotta. Gyapjas tintagomba, gyűrűs tuskógomba, rizike vagy helyi nevén fenyő alja gomba, nagy őzlábgomba fogadott bennünket, de több pöfeteg és színes galamb gomba fajt is láthattunk.

Fotó: Weidinger LászlóSzürke és magyartarka gulya, muraközi ménes legelő állatainak tekintete kísérték lépteinket. Háromszor, vízbeesés nélkül átlipinckáztunk az esőtől megduzzadt Zalán. Gyorsan telt az idő, mert a réteken a gombákat, az erdei út mentén komlót és színesedő cserjéket, az úton elhalt törpecickányt tetemét, a kocsányos tölgyek levelén kupacsdarazsak lárváinak házikóit tanulmányoztuk. A túra minden perce hozott valami érdekességet. A Tök Fesztiválon tökös-mákos rétes, sült tök, foszlós kenyérrel mártogatható szűz tökmagolaj fogadott bennünket.

Fotók Föld Órája 2016TetraPak kiállításFöld Órája 2015