Palánták Program

A WWF Magyarország 2013 tavaszán környezeti nevelési programot indított általános iskolás számára. A Toyota Magyarország és a Toyota Fund for Europe támogatásának köszönhetően a gyerekek a fenntarthatóság témakörét ismerhették meg három interaktív tanóra keretében.

A WWF programja arra próbál választ adni, hogy városi környezetben hogyan tudunk fenntárhatóan éli, természeti érékinkre vigyázni.

A három interaktív óra három fő téma köré épül: a fogyasztás a mobilitás és az otthon. A tanórákat úgy építjük fel, hogy azok egyrészt szorosan kapcsolódjanak egymáshoz, másrészt a gyerekek egyéb tanulmányait – fizika, matematika, kémia, biológia, földrajz - is felhasználjuk úgy, hogy a mindennapokban használható, valós tudást nyújtsunk. Az órák során először a tágabb környezetre koncentrálunk és az alapvető környezetvédelmi problémákat mutatjuk be. Ezután folyamatosan szűkítve a fókuszt, eljutunk az emberek mindennapi tevékenységeihez, például a napi bevásárláshoz, melyben a gyerekek már saját mindennapi élményeiket is felfedezhetik.

Nagyon fontosnak tartjuk a gyerekek minél aktívabb bevonását az órákba, a felvetett problémákra közös gondolkodás útján keresünk válaszokat. Ezen felül többféle bemutatóeszközt is alkalmazunk, amikhez a szintén szükség a gyerekek aktív közreműködésére.

A programot 2013-ban kiegészítette egy iskolaudvar-szépítő önkéntes nap valamint egy kétfordulós alkotási versenyt is.

A Palánták program 2014-ben is folytatódik. Az órák megtartása mellett idén a programban részt vett diákok számára Zöld Kihívás néven videó versenyt hirdetünk. A verseny során olyan kreatív vállalásokat várunk az egyénektől / csapatoktól, amelyekkel fenntarthatóbbá, zöldebbé teszik környezetüket. Minden nevező fix ajándékot kap, a fődíj pedig egy egész napos kirándulás a Tisza-tavi Ökocentrumba, melyet egy csónakázással is megkoronázunk, sőt a nyertesek a digitális fényképezőgéppel is gazdagabbak lesznek. További részletek itt olvashatóak.

Az órák tananyagát elektronikus formában minden iskola számára elérhetővé tesszük (lsd. a letölthető anyagok között) let, így azokhoz az osztályokhoz is eljuthat, akikhez személyesen nem tudunk ellátogatni.

Bízunk benne, hogy programunk segítségével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a gyerekek jobban megismerjék és megértsék azokat a kihívásokat, amikkel felnőttként meg kell majd küzdeniük. A program előrehaladását a wwf.hu/palantak-program-on lehet figyelemmel kísérni, ahol rendszeresen beszámolunk majd az eseményekről.

További információ és jelentkezés iskolák részére: Ferenczi Attila, attila.ferenczi@wwf.hu és Kump Edina, edina.kump@wwf.hu

Fotók WWF Föld Órája 2012Palánták ProgramWWF Nagy Ugrás 2015