PANEL 2050

Lehetnek-e tiszta és hatékony energiaközösségek Kelet-Európában?

Nyugat-Európa több országában számos helyi közösség elindult már a hagyományos energiahordozóktól mentes és helyi megújuló erőforrásokra épülő energiarendszerek kialakítása felé vezető úton. Ez a folyamat azonban Kelet-Európában a társadalmi-gazdasági sajátosságok miatt még nem kezdődött el. Ezért a WWF Magyarország partnereivel együtt egy olyan kezdeményezést indított 2016 márciusában, amelynek célja egy hálózat létrehozása Közép-Kelet-Európában a tiszta energiagazdálkodás felé való átmenet előmozdításáért. A program lényege, hogy egy meghatározott energetikai vízió mentén, alulról építkezve segítse a közösségeket abban, hogy hatékony és alacsony üvegházhatású gáz kibocsátással járó energiafelhasználással enyhítsenek a helyi szociális és gazdasági problémákon. A Partnership for New Energy Leadership 2050 (PANEL 2050 – Új energiarendszer kialakítására irányuló társulás) elnevezésű projekt a Horizon 2020, kutatás-fejlesztési és innovációs program keretében valósul meg, és 2019. február végéig tart.

Mi történik pontosan?

A projekt 10 ország 10 mintarégiójában segít az átmenetet megalapozni, illetve felgyorsítani. A WWF Magyarország Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében fogja bevonni azokat a helyi szereplőket, akik érintettek a helyi energiagazdálkodásban. Olyan szereplők bevonását tervezzük, akik érdekeltek egy alulról építkező energetikai jövőkép megtervezésében és megvalósításában, mint például helyi önkormányzatok, polgármesterek, a fejlesztéspolitikában érdekelt szervezetek, a civil szervezetek, kutatók, illetve az energiagazdálkodás és energiaipar résztvevő, valamint a releváns energiafogyasztók.

A WWF az érdekelt szereplőkkel együtt javaslatot tesz a régió egészére vagy annak részeire vonatkozó energiagazdálkodására, majd konkrét helyi akciótervek készülnek. Lényeges, hogy az akciótervek a helyi érdekeknek megfelelően, életszerűen és a beruházási szempontokat figyelembe véve készüljenek el. Szeretnénk, ha a bevonásra kerülő partnerek közös fejlődésre és együttműködésre használnák a program által létrehozott hálózatot.

A legaktívabb résztvevők nemzetközi és belföldi workshopokon, konferenciákon mélyíthetik el tudásukat annak érdekében, hogy a közösség más tagjait is képesek legyenek bevonni.

A hálózat belső kommunikációját, illetve a projekt lezárása utáni fenntartását biztosítja a CEESEN elektronikus platform, amelynek segítségével az érdekelt felek értesülhetnek az aktuális hírekről, forrásszerzési lehetőségekről, projektfejlesztési lehetőségekről és programokról. Ezen kívül a résztvevők maguk is közzé tehetnek híreket, szervezhetnek programokat, ahová meghívhatják a többi résztvevőt, ráadásul a többi európai mintarégió szereplőivel is kapcsolatba kerülhetnek.

Várjuk minden energiagazdálkodásban érintett és a programunk iránt érdeklődő szereplő jelentkezését.

Fotók PET Kupa 2017Föld Órája 2017Terepi nap és vízibivaly-hajtás Tiszatarjánban