Salföldön járt a Panda Klub

megosztás:

A 10 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a Káli-medencében, Salföldön 13 000 lépést, azaz 7,3 km-t tettünk meg a természet megismerése és védelme érdekében szeptember derekán.

 

 

 

Balogh Lászlóval, a nemzeti park igazgatójával egyetemben 82 érdeklődő vágott neki a WWF Magyarország Panda Klub természetismereti túrájának.

 

Utunkat falujárással kezdtük. A helyi anyagból épített lakó és udvarházakat csodálva megismertük a Balaton-felvidék kisnemesi, paraszti építészeti hagyományainak javát. Láthattuk a nyeregtetős házak homlokzatán téglából felfutó macskalépcsőt is. A falu szélén Kőtenger, vagyis a gyepből kibukó méretes homokkő formációk gazdagsága fogadott minket.

 

Felkapaszkodtunk az egyetlen magyar alapítású szerzetes rend, a Pálos rend évszázados csertölgyek vigyázta monostorromjához. A meredek felütőn továbbkaptatva énekes rigó fészket tanulmányoztunk. Közben már megszólalt egy bőgő gímszarvas bika is. Hegyen völgyön, cseresen át, a nagy őzlábgombák gyerekesernyő méretű kalapjait kerülgetve kikandikáltunk a badacsonyi tanúhegyekre. Erdei békát fogtunk, szőlőt kóstoltunk, de nem annyit ám, mint a seregélyek!

 

 

Ma már nincs makkoltató sertéstartás a Bakonyban, ezért a legeltetés hiányában beerdősült fáslegelő borókái között találtuk meg az éppen virágzásban lévő csarab csoportokat. A csarab egy kistermetű cserjefaj, amely a sovány gyepekben a csapadékos atlantikus klímához kötődik. A Balaton-felvidéken van a legkeletibb elterjedése.

 

A hegyek karéjáról a táj szépségeit élvezve a Salföldi Természetvédelmi Majorba tértünk vissza, ahol biotermék vásárosok és szabadtéri programok vártak bennünket is.

 

Fotók Üzleti Klub Találkozó és Szimpózium 2012WWF Nagy Ugrás 2015Nyíregyháza WWF Föld Órája cím átadás

Hírlevél feliratkozás

Szereted a természetet? Érdekel, hogy mi történik hazánkban és a nagyvilágban? Ha szeretnél többet tudni a WWF munkájáról és a természetvédelemről, iratkozz fel ingyenes online hírlevelünkre!

  • E-mail cím:

Támogass!

Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy értesüljön aktualitásainkról, sikereinkről, nyereményjátékainkról!

Kövess minket a Facebookon is!

 
Tovább a honlapra