Szabadság-sziget és mellékágának rehabilitációja

A Szabadság-sziget és a hozzá tartozó mellékág egy különleges és veszélyeztetett élőhely. Hazánk legnagyobb folyójának, a Dunának mintegy kétszáz éve tartó pusztulását többek között a Szabadság-szigethez hasonló vizes élőhelyek újjáélesztésével lehetne megállítani. A probléma: a közhiedelemmel ellentétben Magyarország legnagyobb, az ország vízellátása szempontjából is kulcsfontosságú folyójának állapotromlása elsősorban nem az ipari szennyezés következménye.

A Dunában egykor élő halfajok döntő része számára a folyó számtalan kis sodrású mellékága biztosított szaporodásra alkalmas élőhelyet, ám ezek áldozatul estek a folyó túlszabályozásának, illetve egyéb beavatkozásoknak. Ezen vizes élőhelyek hiánya jelenleg a legnagyobb veszély az élővilágra. Az ember okozta beavatkozások következtében kezdődött meg a Szabadság-szigetet övező mellékág feltöltődése, ezzel a mohácsi Duna-part egykori ékességének romlása, amely kivételesen gazdag élővilágnak adott egykor otthont és ívóhelyet.

A mesterségesen elzárt mellékág rehabilitációja során a megfelelő mérnöki módszerekkel, jól megtervezett beavatkozásokkal, reményeink szerint, évtizedekre biztosítottá vált a mellékági ökológiai rendszer jó állapota, az értékes élővilág fennmaradása. A tervezésnek két fő kritériuma volt: az év teljes egészében legyen legalább 180 cm vízmélység, valamint a lehető leghosszabb ideig legyen önfenntartó a meder (részletek a tervező, Abonyi Csaba cikkében). A munka 3,5 éves előkészítés után 1,5 év kivitelezéssel 2013 végére készült el.

Tovább a projekt honlapjára

Fotók Duna NapFöld Órája 2016Big Jump - Nagy Ugrás 2012