Szibériai tigris

Szibériai tigrisből soha nem élt túl sok a Földön, mivel ezek a hatalmas ragadozók viszonylag nagy vadászterületet igényelnek. Mostanra azonban számuk tragikusan lecsökkent.

A szibériai tigris természetes élőhelye Oroszország területére esik, ahol a gazdasági helyzet romlása komoly veszélybe sodorta őket. Bár e ritka nagy-macskák vadászata szigorúan tilos, a rosszul fel-szerelt és alulfizetett vadőrök semmit nem tudnak tenni a busás nyereségre hajtó orvvadászok ellen.

A szegény sorban élő helyi lakosság egyetlen elfogott példányért éves fizetésének akár a többszörösét is megkapja. Nem csoda hát, hogy a területen egyre kevesebb tigris él.

A helyzet mostanra odáig fajult, hogy a tigrisek ezen alfaja a kihalás szélére került. A WWF 1994 óta folytat nagyszabású programot Oroszországban, e csíkos nagymacskák megmentéséért.

A munka képzett és jól felszerelt vadőrcsapatok felállításával kezdődött, akik azóta is hatékonyan lépnek fel az illegális vadászokkal szemben. Csak az elmúlt évben 800 vadorzót értek tetten a vadőrök.

A tigrisvédelmi tevékenység azonban ennél jóval többről szól. Szorosabbá tettük az együttműködést a vámhatóságokkal, hogy megelőzzük a tigrisből készült termékek, bundájából készített táskák, őrölt csontjából kevert állítólagos vágyfokozó szerek országhatárokon való átcsempészését. A hirtelen felmerülő veszélyek kivédésére pedig egy elkülönített segélyalapot hoztunk létre.

A tigrisek élőhelyének megóvása érdekében, a helyi hatóságokkal közösen, védett területeket és nemzeti parkokat létesítettünk. Mivel azonban a tigriseknek kiterjedt a vadászterületük, nem lehet a teljes élőhelyüket védelem alá vonni. Ezért különösen fontos gondoskodnunk arról, hogy a jövőben a vadászati és erdészeti gyakorlat tekintettel legyen a szibériai tigrisre, e különleges és veszélyeztetett nagymacskafélére.