Szürke farkas

A szürke farkas, vagy hétköznapi nevén farkas, Magyarország legnagyobb termetű kutyaféle ragadozója. A hímek testtömege mintegy 50 kg, hosszuk 1-1,5 m – így nem téveszthető össze kisebb rokonaival, a rókával, vagy az aranysakállal.

A farkas – a kutya őse - régebben mindenütt megtalálható volt Európában. Mára csak a kontinens északi részén és a hegyvidékeken élnek falkái. Bár a Kárpátokban elterjedt, a mai Magyarország területéről az intenzív vadászat következtében csaknem kipusztult, mindössze néhány család jelenik meg időnként az Északi hegyvidéken. Napjainkban is rendkívül ritka, fokozottan védett faj.

A farkas az emberre nem jelent valós veszélyt. Bár húsevő, a rossz hírét keltő történetekkel ellentétben kerüli az embert. Étlapján a szarvasoktól, vadmalacoktól kezdve a csigákig sok minden megtalálható, így nyulakkal, pockokkal is táplálkozik. Nagyragadozók nélkül a növényevők szaporodásnak indulnak, és előbb-utóbb tönkreteszik az élőhelyüket. A farkas az embernél hatékonyabb vadász, így segít az erdei életközösség egészségének fenntartásában. Hasznossága miatt több európai országban, és az Egyesült Államokban is a visszatelepítésével próbálkoznak.

Magyarországon a farkast még mindig nem kíméli az ember. A többnyire a Felvidékről, esetenként a Balkánról érkező példányai általában illegális elejtés áldozatául esnek. „Sportból” vagy a háziállatok miatti aggodalomtól hajtva kerülnek puskavégre, ami a jelenleg hatályos jogszabályok szerint bűncselekmény. Sajnos a társadalmunk ennek ellenére ma még nem áll ki a farkas védelme érdekében.

A WWF a 2000-es évek eleje óta támogatja a farkas visszatérését. Ismeretterjesztő filmmel, kiadványokkal, előadásokkal mutattuk be a faj tulajdonságait, szerepét a természetben. Kitértünk a farkas károkozása elleni védekezési lehetőségekre is. Jelenleg az Aggteleki Nemzeti Parkkal együttműködve, kameracsapdák kihelyezésével segítjük a farkasok kutatását. A nemzeti parkokon belül olyan háborítatlan övezetek kialakításáért küzdünk, ahol a nagyragadozók Magyarországon is menedékre lelhetnek.