Természetes vízvisszatartás Magyarországon

Life – MICACC: Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében

Természetes vízmegtartás

Az előrejelzések szerint Magyarországon a klímaváltozás átlagon felül érezteti majd hatását. Az Országos Meteorológiai Szolgálat modelljei emelkedő átlaghőmérséklettel, és a csapadékeloszlás egyeletlenebbé válásával számolnak. Ezek folyamán gyakoribbá válnak majd mind a hosszú aszályos időszakok, mind a túl intenzív esőzések, fontos lelsz tehát a nedves időszakok alatt lehulló többletcsapadék visszatartása az aszályos nyári hónapokra.

A LIFE MICACC projekt keretében ezekre a hatásokra készítjük fel az ország legsérülékenyebb településeit. Öt, különböző vízgazdálkodási problémával küzdő települést tervezünk ellenállóbbá tenni öt különféle zöld infrastrukturális beruházáson keresztül. Ez annyit tesz, hogy szemben a nagy költségekkel járó, nagy környezeti lábnyommal rendelkező szürke infrastrukturális beruházásokkal, kis léptékben megvalósuló, természetes adottságokra és folyamatokra támaszkodó, természetbarát és olcsó megoldást használunk a vízháztartás egyensúlyának helyrebillentésére. A nedves időszakokban megjelenő többletcsapadékot – érkezzen az folyami ár, esőzés, villámárvíz vagy belvíz formájában –, vizes-mocsaras élőhelyeken, meglévő árokrendszerekben, vagy tavakban tartjuk vissza. Az így létrejövő víztestek párolgás révén kiegyensúlyozottabbá teszik a helyi mikroklímát, szárazságok idején is táplálják a talajvízkészleteket, járulékos pozitív hatásaik pedig – vizes élőhelyek teremtése, rekreáció –akkor is jelentkeznek majd, ha a klímaváltozás várt negatív hatásai esetleg elmaradnának.

Tapasztalatcsere, szemléletformálás, sokszorosítás

Négy év elteltével a projekt eredményeképpen nem csupán öt jól működő természetes megoldás fogja segíteni öt magyarországi kistelepülés vízgazdálkodását, klímaváltozáshoz való alkalmazkodását. A gyakorlati megvalósulás mellett nagyon fontos célunk, hogy a megszerzett tudást és tapasztalatokat megosszuk az ország döntéshozóival, települési vezetőivel, vízgazdálkodási szakembereivel. Szeretnénk, ha a jövőben sok magyarországi, sőt külföldi település is példaként tekintene az általunk alkalmazott vízmegtartó megoldásokra, és saját erejükből kezdenének hasonlóak kivitelezésébe.

A négy éves projektet az Európai Unió LIFE Környezetvédelmi Alapja támogatja; megvalósítására pedig a Belügyminisztérium koordinálása mellett Bátya, Püspökszilágy, Rákócziújfalu, Ruzsa és Tiszatarján települések önkormányzatainak, a Pannon Pro Innovációs Kft-nek, a Klímabarát Települések Szövetségének, és a WWF Magyarország alapítványnak együttműködésével kerül sor.

További információk:

vizmegtartomegoldasok.bm.hu (2018 első felétől)

nwrm.eu

Fotók ÓriáspandaNagy Ugrás 2017 - Herend2015 Víz világnapja