Vihar előtti túra

Mikor szombat reggel, a naptári tavasz első napján útnak indultunk a Budai hegyekbe, még nem gondoltuk, hogy aggódnunk kellene az időjárás miatt!

Fotó: Gálhidy László

A megígért orkánszerű szélnek kevés előjele látszott. A hűvös, szitáló esőben először végigmentünk a Hűvösvölgyi villamos végállomást a Nagyréttel összekötő úton. Mielőtt rátértünk a jelenleg is épülő, kerekes székkel is járható kövezett útra, felkerestük a Pilisi Parkerdővel közösen kialakított bemutatóhelyeinket. Megismerhettük, hogy miképpen lehet erdőben gazdálkodni anélkül, hogy megszűnne a folyamatos erdőborítás. Az egyik ilyen „lékben”, más szóval bolygatási foltban már a tavasz első virágait is megtaláltuk: bimbózó ujjas keltikéket.

Adyligetre egy komolyabb emelkedőn jutottunk fel, ahonnan a furcsa nevű hegy, a Fekete-fej aljában vezető úton a Petneházy lovas központ mellett értük el a piros jelzést. Hamarosan egy erdőtelepítés mellett haladtunk el. Ezt a kis erdőt az M0 autópálya építésekor kivágott erdők pótlására hozták létre. (Kicsit ironikus, hogy az autópálya folytatását sokan éppen ide álmodták meg; ahol védett területek sorát vágná ketté – és talán a pótolt erdőt is újra pótolni kellene.)

Fotó: Gálhidy László5A Vörös-pocsolyás háton megtaláltuk a névadóul szolgáló mélyedést, amely nem más, mint a vaddisznók rendszeres fürdőhelye. Mivel a vaddisznó tisztálkodás után szeret a fák kérgébe törölközni, azok a gödör környékén valamennyien a vörös színű sár színében pompáznak. Téltemetőt és hóvirágot is csodálhattunk; legfiatalabb, óvodás korú túratársunk pedig a mohával lepett ágakon is sok megfigyelnivalót talált. Miközben lassan elállt az eső, egyre több erdei madár bukkant elő: többféle cinke, őszapó, harkályok…

Fotó: Gálhidy LászlóNagykovácsi közelében egy hagyományos módon levágott erdőterületen is átlábaltunk, mielőtt leereszkedtünk a faluba. Már a házak között jártunk, mikor újra eleredt az eső. Az ég egyre inkább sötétülni kezdett. Néhány perccel a biztonságos buszmegálló elérése után a szél viharossá fokozódott, majd apró jégdarabok kezdtek vadul kopogni a fémlemezen. Végre a busz is megérkezett. A többiről az esti híradóból értesültünk – remélem minden túratársunk gond nélkül hazaért!

Legközelebb más időt rendelünk!

Fotók Szegedi túraKolontár - egy évvel későbbTerepi nap a Turjánvidéken 2014.05.26.