Vízbázison jártunk!

Verőfényes napsütés várta a túrázókat január 26-án. Nem is csoda, hogy hetvenen jöttek el Esztergomba, a Prímás-sziget természeti értékeivel megismerkedni.

Fotó: Prommer MátyásA Duna természetes szennyvíztisztító szerepet is betöltő kavicsos fövenyén kezdtünk utunkat. Vándorkagyló héjak szedegetése közben bütykös hattyúk (Cygnus olor) partmentén cirkáló csoportjával találkoztunk. Ovidius Átváltozások című művében (tizenkettedik könyv) Trója védői sorában találkozhatunk Cygnus-szal, aki Neptun, a tengerek istenének sérthetetlen fia és testét nem üti sem dárda, sem kard. Achilles Cygnusra támadva végső eszközként puszta kézzel akarja megfojtani az érctől sérthetetlen trójait, de a tengeristen, hogy mentse fiát, hófehér hattyúvá változtatja. Lám, most itt úszik fenségesen.
Az esztergomi vezér gúnár nyakán a madarászok sárga jelölő gyűrűje,  JA67 volt olvasható!
Tőkés récék, szárcsák és kontyos récék megfigyelésére is lehetőségünk volt. Ez utóbbiak egy elpusztult példányát közvetlen közelről is megszemlélhettük.

Fotó: Abdai ÉvaEgy szép vadgesztenye-sétányon a sziget ártéri erdejébe és a városi vízellátó kutak védett területére gyalogoltunk. Láncosné Nagy Sarolta, az Észak-Dunántúli Vízmű ZRt. munkatársa a máskor zárt szivattyúházak és csápos kutak bejáratánál fogadott bennünket, és szakszerűen bemutatta a térség és a város vízellátásnak múltját, fejlődését és jelenét. Megtudtuk, hogy a Duna ökológiai szolgáltatásainak sorában milyen jelentősége van a vízbázisoknak, valamint azt is, hogy a biztonságos vízellátás hogy függ össze a folyó állapotával, kavics-, „kolmatált” és vízzáró rétegeinek, parti fövenyeinek, ártéri területeinek jó állapotban tartásával és védelmével.

Fotó: Abdai ÉvaA télen is romantikus Kis-Duna nevű mellékág árvízvédelmi töltésén tértünk vissza a városba. Sokan már azt nézegették, nyárra milyen jó vízi túrázó helyet találtak. A csinos gátőrháztól a vízi városig a csapat élén Iszkiri, a fegyelmezett és bennünket is terelgető fehér mudi kutya haladt. Piros arcú, sáros cipőjű csapatunk 9 kilométert gyalogolt. A túra végeztével többen érdeklődtek, hol is van az a Csülök Csárda?

Köszönjük Abdai Évának a szép fotókat!

A legközelebbi WWF természetismereti túra február 23-án szombaton, Győrben három folyó találkozásnál és a Püspök-erdőben lesz.

Fotók Mecseki erdők mélyénNyíregyháza WWF Föld Órája cím átadásMagyar Természet Napja 2016