Vizeink

fotó: M. GuntherAz álló- és folyóvizek kiemelkedő természeti értéket képviselnek Magyarországon fajgazdagságukkal és az élőhelyek változatosságával. Nemcsak a vízben élő növény- és állatfajok számára nélkülözhetetlenek, de a társadalom számára is alapvető szükségleteket biztosítanak, elég ha az ivóvízre gondolunk. A szárazföldi élőlények számára is ivóvizet és szaporodási, táplálkozási helyet biztosítanak.

Vizesélőhely-védelmi programunk célja a hazai folyók, elsősorban a Duna, a Tisza, a Rába és a Dráva, valamint a folyók menti élőhelyek, ártéri erdők, mocsarak, lápok romlásának megállítása, biológiai sokféleségük megőrzése és állapotuk javítása.

Mintaterületeinken helyreállítjuk a vizesélőhelyeket és támogatjuk a hagyományos, környezetkímélő gazdálkodási formák terjedését, így bemutatva, hogyan képes a helyes tájhasználat javítani a tavak, holtágak, valamint a folyók hullám- és ártereinek állapotát.

Részt veszünk a vizesélőhelyekre vonatkozó jogszabályok kidolgozásában, véleményezésében, a politikai döntéshozók tájékoztatásában és meggyőzésében, valamint az Európai Unió Víz Keretirányelve hazai bevezetésének elősegítésében.

Duna

Legnagyobb folyónk mellékágai, ártéri erdei, gyepei gazdag élővilágot, a kavicságyak mélye pedig hatalmas és olcsón kinyerhető ivóvízkészletet rejt. A Szigetköz és az Alsó-Duna szakasz növény- és állatfajok utolsó példányainak nyújt otthont, a Dunakanyar páratlan szépsége hazánk büszkesége. Mégis számos kihívással kell szembenéznie.

Tisza

A Tisza program a természetvédelmi és társadalmi célkitűzések szemléletes összekapcsolását testesíti meg.

Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum

Az Ausztrián, Szlovénián, Horvátországon, Magyarországon és Szerbián átfolyó Dráva, a Mura alsó szakasza, valamint a Dráva torkolat feletti Duna szakasz Európa ökológiailag egyik legegységesebb összefüggő folyórendszere. A WWF és az EuroNatur, valamint természetvédelmi partnereik és szövetségeseik arra törekednek, hogy létrejöjjön az ötoldalú Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló UNESCO Bioszféra Rezervátum (TBR MDD).

Szabadság-sziget

A folyók mellékágai sok szempontból nélkülözhetetlenek a természet számára. Ezért kell megóvnunk a Mohács mellett található Szabadság-zátonyt és mellékágát, mielőtt végleg feltöltődik.

Víz keretirányelv

Az Európai Unió 2000-ben új keretet adott az édesvizek kezelésének, ami egyben teljesen újszerű ökológiai és vízgyűjtő szemléletet jelent. A Víz Keretirányelv (VKI) célja, hogy megőrizzük a folyók, patakok, tavak és felszín alatti vizek állapotát, és ahol kell, ott az ökológiai és mennyiségi állapotot javítsuk.

Akciók vizeinkért

A Big Jump - Nagy Ugrás keretében minden július egy vasárnapján Európa számos országában a folyókba ugranak az emberek, hogy felhívják a figyelmet a folyók állapotára. A 2004 óta ünnepelt Nemzetközi Duna Napnak célja, hogy a Duna menti országok minden évben emlékezzenek meg a folyó természeti értékeiről. A 2006-os Duna-túrával a WWF Magyarország akkori igazgatója, Márkus Ferenc azért vállalkozott a 450 km-es útra, hogy felhívja a figyelmet a Duna természeti értékeinek jelentőségére.

Partnerség Az Élő Dunáért

A vizesélőhelyek biológiai sokfélesége óriási, biodiverzitás szempontból „forró pontok”, és emellett szolgáltatást nyújtanak az embereknek, többek között kikapcsolódási és turisztikai lehetőségeket, élelmet, halat és vadat. Mindennek ellenére a Duna, amely az Európai Unió leghosszabb folyója, az elmúlt 150 évben ártereinek és vizesélőhelyeinek 80%-át elveszítette.

Újjáéled az Ó-Dráva holtág

A Dráva Európa kiemelkedő folyóvízi élőhelyeinek egyike. Az egyre inkább ritkaságnak számító természetes vízparti élőhelyek egyik utolsó menedéke, melyek már valódi különlegességnek számítanak: ártéri erdők, homok- és kavicszátonyok, szakadópartok, mellékágak és holtágak jellemzik.

Fotók Megünnepeltük a Magyar Természet NapjátMadárbarát munkahelySzegedi túra