Vizeink

Vándorló halak

2018.04.20.

Április 21-e a Halvándorlás Világnapja – ezen a napon ünnepeljük azokat a halfajokat, amelyek hatalmas utat tesznek meg a folyókban azért, hogy szaporodjanak, ezzel is életben tartva fajukat. Sokan azonban nem érik el végső céljukat: több tízezer duzzasztógát rombolja ugyanis Európa folyóinak természetes állapotát, és blokkolja a halak vonulási útvonalát.

Célkeresztben az aszály, öntözés és vízvisszatartás

2018.04.11.

Aktív párbeszéd a Tisza mentén a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamarával és más mezőgazdasági érintettekkel a JOINTISZA projekt keretein belül. Célunk, hogy megvalósulhasson a Tisza teljes vízgyűjtőjén élő, dolgozó érintettek minél teljesebb körű bevonása a vízgyűjtő jobb állapotát célzó tervezésbe.

Globális vízválság – a világ vezetői egymást és Téged is figyelmeztetnek!

2018.03.29.

A gazdasági fejlődésre, a szegénység elleni küzdelemre és a fenntartható fejlődésre az egyik legnagyobb veszélyt a vízzel kapcsolatos problémák jelentik: a vízellátás és szanitáció hiányosságai, a növekvő népesség vízigénye, az egyre intenzívebb vízhasználattal járó gazdasági növekedés, a csapadék növekvő ingadozása és a vízszenynyezés .

Víz Világnapja: 77 ezren a szabadon áramló Muráért!

2018.03.22.

Hétezer hektárnyi vizesélőhely kerülhet veszélybe, ha Szlovénia jóváhagyja a tervezett nyolc vízerőmű építését a Mura folyón. A hatások a magyarországi folyószakaszon is érezhetőek lennének. Ennek megakadályozására indítottak petíciót több mint 77 ezren írták alá, melyet a Víz Világnapján adtak át a szlovén környezetvédelmi és területfejlesztési miniszternek.

Veszélyben vannak éltető vizeink

2018.02.02.

A WWF adatai szerint a vizesélőhelyek közel 90 százaléka eltűnt. A folyók és a vizesélőhelyek megmaradt területei pedig hazánkban is veszélyben vannak, melynek következtében már számos egykor gyakori faj nem található meg Magyarországon: többek között a pelikán és a viza. Mit tehetünk?

Óceánok védelme: az egész világnak példát mutat Belize

2018.01.08.

2017. december 29-én Belize kormánya állandó jelleggel betiltott minden, olajkutatással és -fúrással kapcsolatos tevékenységet környező vizeiben. Ezzel nagyszerű példát állított más országok elé: az óceánok és korallzátonyok védelme ugyanis még egy fejlődő ország számára is rendkívül fontos szempont lett.

Fotók PET Kupa 2017Hódtelepítés 2008.Nagy Ugrás 14 településen

Tovább a honlapra