Programkavalkád a Nagy Ugráson

Az idei Nagy Ugrás alkalmával a kihívásunkon résztvevő települések közül Herend vetette a legnagyobb hullámot – ezúttal nem szó szerint, hanem a Séd-patakba történő ugrásuk mellett színes és ötletes programjaikkal hívták fel a figyelmet édesvizeink védelmének fontosságára. Nyereményként egy általuk választott napon a herendiek is próbára tehetik tudásukat a hozzájuk ellátogató WWF Magyarország Élő Duna Turnéján.

Több mint egy évtizedes hagyomány egy nagy, közös csobbanással ünnepelni az európai folyókat és vizesélőhelyeket. Idén a WWF Magyarország szervezésében hazánk ismét csatlakozott a kihíváshoz, és az ország településeit ugrásra szólította július 9-én, délután 3 órakor. A résztvevők között újra versenyt indítottunk, hogy kiderüljön, a Nagy Ugrás hol csobban a legnagyobbat.

Idén a Veszprém megyei Herend vitte a pálmát, a pályázó közösség a helyi HATESZ Egyesület volt, akik egész napos programjukat a vizek köré építették fel. Minden a Nagy Ugrással kezdődött, délután 3 órakor ugyanis a közösség egyszerre, az arcokon csupa mosollyal ugrott a helyi Séd-patakba. A napot ezután ötletes programok színesítették: mivel a Duna főágának hossza Magyarországon 417 km, ezért a csapat egy 417 méteres gyalogos vízitúrát tett a Séd medrében, Herend központjában, több hídon és átereszen átkelve. Ezt a herendi tó körüli futás követte, majd vízipisztolyos csapatok küzdöttek hősiesen a vizesélőhelyekért. Ezen kívül többek között TóToTó, tutajozás és tűzoltó bemutató is szórakoztatta a jelenlévőket, de mentőkutyák is csobbantak a tóban. Kattints ide, és nézd meg a képgalériában is, hogy hogyan zajlott a Nagy Ugrás Herenden!

Ahány település, annyi Nagy Ugrás – képgalériánkban megnézheted, hogy hogyan csobbantak például Sajóörösön, ahol főzőverseny és vizes kötélhúzás is kísérte a fő programot, de az alábbi videóból is kaphatsz egy kis ízelítőt:

A WWF Magyarország központi eseményét pedig az idei PET Kupa végállomásán, Tiszalökön rendeztük meg, ahol a kupa résztvevőivel és a helyiekkel együtt csobbantunk.

Háttér

A Nagy Ugrás az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésének európai kezdeményezése. Európa szerte több mint 500 helyszínen százezrek ugranak egyszerre a folyók, tavak vizébe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre. Az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson (Big Jump Europe) 2005-ben több mint 250.000 embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak egyazon időpontban.

Fotók Nagy Ugrás 2016Nyíregyháza WWF Föld Órája cím átadásTerepi nap a Turjánvidéken 2014.05.26.