Doñana elveszett?

December 1-jével jött el az UNESCO által meghatározott határidő, ameddig Spanyolországnak jeleznie kell, hogy mit szándékozik tenni a világörökségi listán szereplő Doñana Nemzeti Park megmentéséért. A WWF értékelése szerint a kormány nem tett eleget az UNESCO kérésének, ezzel veszélyeztetve az érintett madarak állományait, és ezen keresztül egész ökológiai rendszereket. A hatmillió vándormadár pihenőhelyéül szolgáló spanyol vizesélőhely lehet az első Európai Uniós terület az UNESCO Világörökségi Helyszínei közül, mely átkerül a veszélyeztetettek listájára.

Az UNESCO bizottság felszólította a spanyol kormányt, hogy sürgősen állítsa le a kavicskitermelést a vizesélőhely gerincét alkotó Guadalquivir folyón, és ne engedélyezze a folyómeder további mélyítésére irányuló terveket, különben átsorolja a Doñaná-t a „veszélyeztetett” státuszba.

A kormány ugyancsak elmulasztotta a területet veszélyeztető egyéb káros ipari tevékenységek leállítását, amilyen például a nem fenntartható és illegális mezőgazdasági célú vízfelhasználás, illetve a bányászat és a földgáz kitermelés.

„A spanyol hatóságok túlságosan sokáig hagyták figyelmen kívül a tudományos érveket, nemzetközi egyezményeket, az UNESCO döntéseit, az EU szabályozásait, és ellenálltak a társadalmi nyomásnak is” – közölte Juan Carlos del Olmo, a WWF Spanyolország igazgatója. „A kormánynak rengeteg ideje volt arra, hogy cselekedjen, de ma lejárt az idő. Az UNESCO Világörökségi Bizottságnak igaza lesz akkor, amikor a Doñana Nemzeti Parkot átsorolja a veszélyeztetett helyszínek listájára” – tette hozzá.

A káros ipari tevékenységek hatása odáig fokozódott, hogy a terület vízellátottsága a természetes szint 20%-a alá csökkent. Ennek következtében a terület sekély vizű lagúnáinak nagy része, és a mocsarak mintegy 80%-a eltűnt.

A WWF becslése szerint több mint 1.000 engedély nélkül fúrt kút, 1.700 öntőző tó, és mintegy 3.000 hektárnyi illegális mezőgazdasági terület szívja el Doñana vizét. A kiszáradással egy időben, a vizesélőhelynek a szennyezésekkel és az özönfajok elterjedésével is meg kell küzdenie. Ennek következményeképpen pedig megcsappantak a ritka madarak és más őshonos állatok populációi is.

Az UNESCO álláspontja szerint a gázkitermelés és bányászati tevékenység alapvetően ellentétes a Világörökségi státusszal, Spanyolország mégis folytat ilyen irányú tevékenységeket a terület közvetlen közelében.

A Világörökségi Bizottság 21 tagja a 2017 júliusában esedékes következő ülésén dönt majd Doñana jövőjéről.

A WWF jelentését itt tudod elolvasni.

Fotók Duna NapFöld Órája 2015WWF Föld Órája 2013