Fókuszban a Tisza természeti értékei

Fotó: Dr. Lukács Balázs András/MTA ÖK TKOA WWF Magyarország és a MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet Tiszakutató Osztály (MTA ÖK DKI TKO) Debrecenben tartott gondolatébresztő műhelytalálkozót a Tisza hazai szakaszának biológiai sokféleségének megóvásáról, melyen 10 hazai – a Tisza kutatásával (is) foglalkozó – intézmény 25 szakembere vett részt. Megjelentek az akadémiai kutatóhelyek, egyetemi tanszékek és a nemzeti park igazgatóságok, valamint a privát szféra kutatói is.

A találkozó célja egy gyakorlatias szakmai párbeszéd elindítása volt arról, hogy miként lehetne objektíven meghatározni a hazai Tisza-szakasz biodiverzitási fókuszterületeit a jövőbeni védelmi beavatkozások megalapozásához. Hogy miért lehet erre szükség? A Tiszára és élővilágára vonatkozóan számos kutatási részeredmény áll rendelkezésre, azonban azok időbeni, módszertani és feldolgozottságbeli eltéréseket mutatnak. Ennek megfelelően az eredmények összesítése, szintetizálása és belőlük átfogó következtetések levonása nehéz.

A szakmai napon előadásokat hallhattunk a Tisza kutatás történetéről, a WWF Magyarország Fotó: Dr. Lukács Balázs András/MTA ÖK TKOfolyóvédelmi munkájáról, valamint újfajta természetvédelmi priorizálási tudományos megközelítésekről.

A nap legizgalmasabb része a szakértők célzott bevonása volt. Arra kértük őket, hogy saját ismereteik lapján rendeljenek értékeket egyes Tisza szakaszok természeti értékességére és veszélyeztetettségére vonatkozóan. Ezeket az eredményeket, az MTA ÖK DKI TKO kutatóinak előzetes új eredményeivel összevetve izgalmas szakmai párbeszéd alakult ki, ahol számos előremutató javaslatot jegyezhettünk fel, továbbá a szakértők szabadon beszámolhattak korábbi kapcsolódó kutatások, vagy futó projektek (várt) eredményeiről.

Összességében elmondható, hogy a WWF Magyarország új kezdetként szeretne ismét lendületet adni a Tisza menti természeti értékek kutatásának, hogy minél inkább tudományos alapon végezhessék a természetvédelemben dolgozók gyakorlati munkájukat. Terveink szerint a munka még szélesebb partneri körben folytatódik tovább.

Fotók: Dr. Lukács Balázs András/MTA ÖK DKI TKO

Fotók Táblaavatás - Naplás-tóCsarna-völgy - terepbejárásÖnkéntes nap 2012.06.08