Globális vízválság – a világ vezetői egymást és Téged is figyelmeztetnek!

Nemrég ünnepeltük a víz világnapját, amelyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janieróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése.

A Vízügyi Elnöki Testület (melyet a világ 12 vezető politikusa, köztük Áder János, hazánk köztársasági elnöke) nyílt levelet  intézett a világ vezetőihez és voltaképp minden embertársunkhoz is. A VET az ENSZ és a Világbank által létrehozott szervezet, mely a nyílt levélben frissen elkészült jelentésükre is utal. A jelentés szerint a gazdasági fejlődésre, a szegénység elleni küzdelemre és a fenntartható fejlődésre az egyik legnagyobb veszélyt a vízzel kapcsolatos problémák jelentik: a vízellátás és szanitáció hiányosságai, a növekvő népesség vízigénye, az egyre intenzívebb vízhasználattal járó gazdasági növekedés, a csapadék növekvő ingadozása és a vízszenynyezés . Az árvizek és az aszályok által okozott társadalmi és gazdasági veszteségek már most óriásiak szerte a világon, s a klíma változékonysága egyre szélsőségesebbé teszi a kilengéseket . Aggasztó az az előrejelzés, amely szerint globális szinten 2030-ra 40%-os vízhiánnyal kell szembenézni, ha a világ nem tér le a jelenlegi útról

A VET felszólítja a világ vezetőit, hogy cselekedjenek a vízbázisok megóvása érdekében – melyek forrásai az egészséges természeti rendszerek -, illetőleg invesztáljanak többet a fenntartható vízgazdálkodásba, mely bolygónk jövője szempontjából kulcskérdés.

A WWF Magyarország üdvözli ezeket a törekvéseket. Úgy véljük, hogy a globális trendek (pl. a most figyelmet kapott dél-afrikai Fokváros esete, vagy a vizes élőhelyek eltűnése ) már jóval korábban rámutattak arra, nincs hová hátrálnunk. Ne higgyük, hogy a globális folyamatok elkerülnek minket! Gondoljunk csak a hazánkban is egyre szélsőségesebb csapadékeloszlásra, a kiszáradó Homkhátságra, vagy a Kiskunság egyes területeire, nem beszélve az eltűnő európai gleccserekről, melyek például a Duna vízgyűjtőjét is részben vízzel látják el. Az egyéneknek és döntéshozóknak egyaránt azonnali szemléletváltásra van szükségük és cselekedniük kell! Tarts velünk, hiszen csak együtt sikerülhet!

Fotók Magyar Természet Napja 2016Terepi nap a Turjánvidéken 2014.05.26.Föld Órája 2017

Tovább a honlapra