Globális vízválság – a világ vezetői egymást és Téged is figyelmeztetnek!

Nemrég ünnepeltük a víz világnapját, amelyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janieróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése.

A Vízügyi Elnöki Testület (melyet a világ 12 vezető politikusa, köztük Áder János, hazánk köztársasági elnöke) nyílt levelet  intézett a világ vezetőihez és voltaképp minden embertársunkhoz is. A VET az ENSZ és a Világbank által létrehozott szervezet, mely a nyílt levélben frissen elkészült jelentésükre is utal. A jelentés szerint a gazdasági fejlődésre, a szegénység elleni küzdelemre és a fenntartható fejlődésre az egyik legnagyobb veszélyt a vízzel kapcsolatos problémák jelentik: a vízellátás és szanitáció hiányosságai, a növekvő népesség vízigénye, az egyre intenzívebb vízhasználattal járó gazdasági növekedés, a csapadék növekvő ingadozása és a vízszenynyezés . Az árvizek és az aszályok által okozott társadalmi és gazdasági veszteségek már most óriásiak szerte a világon, s a klíma változékonysága egyre szélsőségesebbé teszi a kilengéseket . Aggasztó az az előrejelzés, amely szerint globális szinten 2030-ra 40%-os vízhiánnyal kell szembenézni, ha a világ nem tér le a jelenlegi útról

A VET felszólítja a világ vezetőit, hogy cselekedjenek a vízbázisok megóvása érdekében – melyek forrásai az egészséges természeti rendszerek -, illetőleg invesztáljanak többet a fenntartható vízgazdálkodásba, mely bolygónk jövője szempontjából kulcskérdés.

A WWF Magyarország üdvözli ezeket a törekvéseket. Úgy véljük, hogy a globális trendek (pl. a most figyelmet kapott dél-afrikai Fokváros esete, vagy a vizes élőhelyek eltűnése ) már jóval korábban rámutattak arra, nincs hová hátrálnunk. Ne higgyük, hogy a globális folyamatok elkerülnek minket! Gondoljunk csak a hazánkban is egyre szélsőségesebb csapadékeloszlásra, a kiszáradó Homkhátságra, vagy a Kiskunság egyes területeire, nem beszélve az eltűnő európai gleccserekről, melyek például a Duna vízgyűjtőjét is részben vízzel látják el. Az egyéneknek és döntéshozóknak egyaránt azonnali szemléletváltásra van szükségük és cselekedniük kell! Tarts velünk, hiszen csak együtt sikerülhet!

Fotók Csarna-völgy - terepbejárásWWF Föld Órája 2013Big Jump - Nagy Ugrás 2012