JOINTISZA: a társadalom véleménye fontos

A projekt jelenlegi, előkészítő szakaszában a WWF Magyarország – a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság közreműködésével – 2017. június 27. és 28. között Szolnokon szervezett tréninget, mely során a partnerek abba nyerhettek betekintést, hogy hogyan vonhatják be a társadalmat a projektbe.

A tréning célja az volt, hogy az ott megjelent több mint 50 fő – elsősorban vízügyi szakemberek – képzett előadók és trénerek segítségével közelebb kerüljenek a társadalom bevonásának elméletéhez és gyakorlatához. A WWF Magyarország és projektpartnerei rendkívül fontosnak tartják, hogy a szakemberek már a több éves tervezési fázis elején figyelembe vegyék a folyó és vízgyűjtőjének problémái által érintett csoportok véleményét. A résztvevők a tréning utolsó részében nemzeti szintű csoportokra osztva határozták meg az egyes országok sajátosságaihoz igazodó társadalombevonási stratégiájukat.

A tréning hatékonyságát és azt, hogy az elsajátított módszerek miként hasznosulnak, egy évig követjük országszinten, majd annak tapasztalatait beépítjük a későbbi munkafolyamatokba.

A tréning jó hangulatban, sok résztvevővel zajlott, biztosítva azt, hogy a két és fél éves projekt során meghallgatásra talál a Tisza vízgyűjtője által érintett csoportok hangja, melyet a tervezők figyelembe is vesznek majd. Reményeink szerint a 2019-ben megszülető új Integrált Tisza Vízgyűjtő Gazdálkodási Terv képes egyensúlyt teremteni a folyóhoz kapcsolódó különböző társadalmi igények között, garantálva Európa egyik legtermészetesebb nagy folyójának jövőjét.

A projektről

A Tisza a Duna leghosszabb és legnagyobb vízgyűjtőjű mellékfolyója, mely öt országon – Ukrajnán, Románián, Magyarországon, Szlovákián és Szerbián – halad át. A Tisza vízgyűjtőjének határon átnyúló kezelésével a JOINTISZA projekt (DTP1-152-2.1) foglalkozik, melyben öt ország 17 partnerszervezete vesz részt. Célja, hogy a 2011-ben elkészült első Integrált Tisza Vízgyűjtő Gazdálkodási Tervet aktualizálja. A terv kiemelten foglalkozik azzal, hogy orvosolja a Tisza és vízgyűjtő területének felszíni és felszín alatti vizeit érintő mennyiségi és minőségi problémákat (bővebben itt: wwf.hu/jointisza_).

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával (ERDF, IPA), az Interreg Együttműködés, valamint a Duna Transznacionális Program keretein belül valósul meg.

A projekt partnerei: Országos Vízügyi Főigazgatóság, Magyarország; Global Water Partnership Central and Eastern Europe, Szlovákia; International Comission for the Protection of the Danube River, Ausstria; Ministry of Environment, Water and Forest, Románia; Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyarország; National Administration “Romanian Waters”, Románia; National Institute of Hydrology and Water Management, Románia; Public Water Management Company “Vode Vojvodine”, Szerbia; Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe, Magyarország; The Jaroslav Černi Institute for the Development of Water Resources, Szerbia; Water Research Institute, Szlovákia; WWF Magyarország Alapítvány, Magyarország

Fotók Csarna-völgy - terepbejárásMadárbarát munkahelyÖnkéntes nap 2012.06.08