Nagyot ugrott tegnap Európa!

Európaszerte több mint 160 Nagy Ugrás esemény zajlott tegnap 18 ország részvételével. Magyarország 9 helyszínen ugrott vízbe, Budapesten pedig kavicsfestéssel és -dobással ünnepelték éltető vizeinket. A WWF szerint ez egyértelmű jelzés döntéshozóinknak: folyóink és tavaink jövője mindannyiunknak fontos, az EU tagállamainak is komolyan kell vennie mostantól vizeink jövőjének biztosítását!

A Nagy Ugrást először 2005-ben szervezték meg, azóta 34 ország vett benne részt az évek során. Magyarországon 2008-ban ugrottak először, a WWF Magyarország azóta is számos eseményt szervezett az ország különböző pontjain. Idén pedig kihívást indított, amelyre 13 közösség nevezett 12 helyszínről. A központi eseményt a nyertes Gödön tartották, ahol a Boldogságcseppek Alapítvány és a Gödi Anyák Angyalai lelkes csapata egész délutános színes programot szervezett. Délután 3 órakor közel négyszázan ugrottak a Dunába, a csobbanást pedig Suba Róbert ezüstérmes paralimpikon indította kajakjáról.

„Az ugrásban résztvevők ezúttal egy hosszú kék szalaggal a kezükben csobbantak, amely a Dunát jelképezi. Az emberek által alkotott sorfal a felsőgödi strand szinte teljes hosszában tartott. Az ugrást követően a sok szívvel megfestett kavicsot is vízbe dobtuk, amely Duna iránti szeretetünket jelképezte. Az országban a változékony idő ellenére 9 helyszínen ugrottak. Ez döntéshozóinknak egyértelmű jelzés: mi kiállunk vizeink mellett, és ugyanezt várjuk el tőlük is” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Kecskeméten az eső elmosta az ugrást, Körösnagyharsányban is az eső volt a gyorsabb, és az áztatta el az összegyűlteket. Madocsán, Herenden, Szigetmonostoron, Patakon,  Sajóörösön, Vácott, Szigetújfalun és Zebegényben azonban többszázan ugrottak. Budapesten pedig a Szimpla kert Őstermelői piacán a PlantTogether mozgalom szervezett kavicsfestést, majd a kavicsokat a Kopaszi-gátnál vízbe dobták.

A Nagy Ugrás arra hívja fel a figyelmet, hogy édesvíz készleteinkre figyelnünk kell. Ennek érdekében 2000-ben az EU tagállamai egy ambiciózus szabályozás, a Víz Keretirányelv mellett kötelezték el magukat. Az elmúlt 18 évben azonban ennek végrehajtását elhanyagolták. „A Nagy Ugrással az állampolgárok már kiálltak vizeink mellett, most a döntéshozókon a sor” – fejezte be Antal Alexa.

Fotók 25 éves a WWF MagyarországBemutatkozott a Zöld Generáció ProgramFöld Órája Fővárosa kihívás 2016