PET Kupa és Nagy Ugrás kéz a kézben

Idén a WWF Magyarország csapata is beáll PET kalóznak, a hulladékhajók versenyének végállomásán, Tiszalökön pedig a Nagy Ugrással ér véget a kupa.

Hulladékból vízipanda? Miért ne? Idén a WWF Magyarország is részt vesz a július 1-jétől 9-ig tartó PET Kupán, mely során a versenyzők olyan úszóalkalmatosságokkal csorognak le a Tisza egy szakaszán, amelyeket a folyó vizéből és környékéről összegyűjtött PET palackokból építenek. A hajóknak jó néhány követelménynek meg kell felelniük, hajtásuk például csak megújuló energiával történhet, vagyis evezővel, lapáttal vagy akár vitorlával.

A PET Kupa célja a Tisza vizének és árterének megtisztítása, valamint a környezettudatos szemléletmód terjesztése, a PET hajók versenyét idén már ötödik alkalommal rendezik meg. A WWF Magyarország csapata most nem csupán kiáll az akció mellett, de PET kalóznak is beáll, vagyis saját csónakkal – a vízipandával – indul a megmérettetésen. A verseny útvonala Dombrádtól Tiszalökig húzódik, érintve Ibrányt, Balsát, Tokajt – ahol egynapos pihenőt tartanak a résztvevők –, valamint Tiszaladányt.

A PET Kupa végállomásán, Tiszalökön pedig egyúttal megrendezzük a WWF életében már hagyománynak számító Nagy Ugrást, mellyel évek óta a folyók és vizes élőhelyek állapotát, a folyó és az ember kapcsolatának megszakadását igyekszünk kihangsúlyozni. A Nagy Ugrás alkalmával Európa szerte több mint 500 helyszínen ugarnak százezrek egyszerre a folyók vizébe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre.

Idén csobbanj velünk Te is – ha a pandacsapattal ugranál, akkor gyere Tiszalökre július 9-én!

Fotók Föld Órája 2015Nagy Ugrás 2016Palánták Program