Ne legyen vízerőmű a Murán!

Kulcsfontosságú lépést tett a 2018 tavaszi választások után megalakult szlovén kormány az ausztriai Stájerország és Szlovénia határán húzódó Mura-szakasz védelme érdekében.

Az öt kormánypárt koalíciós megállapodásában rögzítették azt az egyezményt, mely szerint megvédik a Murát, és nem építenek vízerőműveket a folyón.

A WWF és a szlovéniai környezetvédelmi civil szervezetek üdvözlik a természetkárosító erőműprojektek elutasítását, valamint a szlovén döntéshozók elköteleződését a természetért és az emberekért. A legfontosabb lépés most az, hogy a kormány gyorsan cselekedjen, és a rögzített megállapodást tényleges tettek kövessék.

„A szlovén kormánynak végleg be kell fejeznie a vízerőmű-építéssel való riogatásokat, valamint azonnal le kell állítania a Hrastje-Mota mellett tervezett murai vízerőmű előkészületeit” – mondta Arno Mohl, a WWF Ausztria Mura-Dráva-Duna programvezetője.

A cselekvés sürgőssége nyilvánvaló: a tervek szerint az osztrák Spielfeld településtől jelenleg szabadon áramló Mura 50 folyamkilométer hosszan nyolc élettelen víztározóvá alakulna – mindez két Natura 2000-es terület közepén.

Egy 2017-es környezeti hatástanulmányból kiderül, hogy már az első tervezett erőműnek – melynek víztározója az osztrák határig nyúlna – végzetes ökológiai hatása lenne az ártéri erdőkre, a halállományra, valamint a régió természetes, felszín alatti vizeire. Ezenkívül két szakértő független jelentésében megállapította, hogy az erőmű a szomszédos országok – Ausztria, Horvátország és Magyarország – Mura-szakaszain is súlyos károkat okozna.

2018 márciusában több mint 77000 ember fordult egy nemzetközi petíció keretében az akkori szlovén környezetvédelmi miniszterhez, és követelték a Mura megóvását a további vízerőművektől. „Az új szlovén kormány döntése fontos lépés afelé, hogy a Murát szabadon áramló folyóként őrizzük meg a jövő generációi számára” – tette hozzá Arno Mohl.

Fotók Üzleti Klub Találkozó és Szimpózium 2012Szegedi túraBemutatkozott a Zöld Generáció Program