Zöldút a halaknak Bulgáriában

Új halátjáró építésével ünnepelte a Duna Napot a WWF Bulgáriában. Az átjáró a Duna egy varázslatos mellékfolyóján, a Rusenski Lom Természeti Parkban épült meg abból a célból, hogy biztosítsa a halak vándorlását mind alacsony, mind magas vízállás esetén.

Ezt megelőzően a gátak és zsilipek megnehezítették vagy lehetetlenné tették a halak mozgását a Cherni Lom folyón. A WWF a természeti parkkal együttműködve döntött úgy, hogy a zsilipeket és küszöböket elkerülő halátjárókkal biztosítja a hosszanti átjárhatóságot, valamint lebont két régi fenékküszöböt. A folyóban a halványfoltú küllő, a márna, a vörösszárnyú keszeg és a bodorka egyaránt előfordul, de terjedésüket és vándorlásukat küszöbök és zsilipek akadályozták.

Bulgáriában nem szabályozzák a hallépcsőkkel és halátjárókkal kapcsolatos elvárásokat, ezért korábban sok olyan szerkezet épült, amely a gyakorlatban nem működött. A WWF bolgár és osztrák szakemberekkel együttműködve most olyan halátjárót épített, mely a megtévesztésig hasonlít a folyómederhez. A vándorló halak számára ezért mesterséges mivoltja ellenére nem tűnik idegen környezetnek, és a halak nagyon nagy eséllyel használni fogják. Az Európai Unió LIFE pályázati alapja és a Coca-Cola támogatásával megvalósuló projekt első terepi eredményeit a halak vándorlásának megfigyelése fogja követni.

A WWF célja, hogy a Rusenski Lom Parkban megvalósult fejlesztés Bulgária más folyóin is megvalósuljon, ezért a szervezet felajánlotta segítségét a hatóságoknak az európai tapasztalatok megosztásában. A jó terepi példát Bulgária szerte alkalmazni lehetne, így rövid idő alatt gazdagodna a folyóvízi környezet a közepes és kis vízfolyásokon. Bulgáriában számtalan olyan hasonló méretű folyó van, mint Magyarországon a Zagyva, a Marcal vagy a Zala, ezeken jelenleg nagyon sok műtárgy akadályozza a halak vándorlását.

Fotók Föld Órája Fővárosa kihívás 2016Palánták ProgramPET Kupa 2017