WWF története

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy minden erőnkkel igyekezzünk megakadályozni a környezetszennyezés mértékének növekedését, és azért dolgozunk, hogy a kevesebb hulladéktermeléssel és az alternatív energiaforrások használatával egy fenntartható jövő lehetőségét biztosítsuk az emberek számára.

A biológia sokféleség megőrzése és a környezetszennyezés mértékének csökkentése mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél több emberhez eljuttassuk a fenntartható fejlődés gondolatát. A mai pazarló fogyasztói társadalomban úgy gazdálkodunk az erőforrásainkkal, mintha azok végtelenek lennének, pedig Földünk már most is kimerülőben van. Jelenleg úgy élünk, mintha lenne még egy bolygónk tartalékban. Ha nem változtatunk az életvitelünkön, az globális katasztrófához vezet majd. A WWF azon munkálkodik, hogy olyan lehetőségeket, ötleteket és mechanizmusokat mutasson, amelyekkel elkerülhető Födünk kiszipolyozása, és egy fenntartható jövő vehesse kezdetét.

Fotó: Merle RobillardAz élővilág sokféleségének megőrzését az élőhelyek és a veszélyeztetett fajok védelmét célzó projektjeink segítségével érjük el. A világ minden táján számos kiemelten fontos régió területének védelméért harcolunk nap mint nap, ezzel elősegítve olyan ikonikus és veszélyeztetett fajok megóvását mint például az emblémaállatunk, az óriáspanda.

pic

Nemzetközi

A WWF-et 1961-ben alapította a kor néhány kiemelkedő természetvédelmi szakembere, köztük Luc Hoffman, svájci zoológus, vagy Sir Peter Scott, a híres brit sarkkutató fia. A tudósok felismerték, hogy az orvvadászat és az élőhelyek csökkenése miatt egyes fajok egyedszáma rohamosan csökken, és ha ezen nem változtatunk, bolygónk biológiai sokfélesége évről évre csökkenni fog. Az egyik ilyen faj, amelynek megmentéséért létrehozták a szervezetet a Kínában őshonos óriáspanda volt, így a szervezet emblémaállatának is a fekete fehér óriást választották. Így született meg a ma már világszerte ismert és szeretett pandás logó első változata.

pic

A WWF 1991-ben kezdte meg magyarországi tevékenységét, elsőként a kelet-európai régióban, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ragadozómadár-védelmi programjának résztvevőjeként. A két szervezet közös erőfeszítésének eredményeként a kipusztulás szélére jutott magyarországi kerecsensólyom-állomány a kilencvenes évek elejére harmincról nyolcvan párra emelkedett.