Delfin

A delfinek csoportokban élnek, egyes csoportok egyedszáma a 40-et is elérheti. A csoport tagjai összehangoltan, közösen vadásznak. A delfinek társas lények, az emberekkel is gyakran kerülnek interakcióba, azonban éppen az emberi jelenlét jelenti a legnagyobb veszélyt a számukra.

A delfinek tömeges halászata miatt a faj mára veszélyeztetté vált. Az úgynevezett lebegő hálók módszerrel történő halászat során rengeteg delfint ejtenek el világszerte. Emellett jelentős számú delfin gabalyodik bele és fullad meg azokba a hálókba is amelyeket más halak elejtésére feszítenek ki.

Legnagyobb veszélyt a klímaváltozás jelenti számukra. A globális felmelegedés miatt a világtenger hőmérséklete is folyamatosan emelkedik, ami azt eredményezi, hogy a plankton élőlényei elpusztulnak. A plankton hiányéban a kisebb halak is éhen halnak, így a delfinek is egyre kevesebb táplálékhoz jutnak.

A WWF Tengervédelmi Programja során folyamatosan küzd a delfinek megmentéséért. Tudósok, ökológusok, politikusok és jogászok bevonásával közel 40 országban tevékenykednek különböző tengeri régiók megmentéséért. Az elmúlt 30 évben a WWF munkájának is köszönhetően 200.000 négyzetkilométernyi tenger, óceán és parti régió került védelem alá.