Állatszeretet Fesztivál az állatkertben

Idén is volt Állatok Világnapja, és hol máshol is ünnepelhettük volna ezt a jeles "zöld" napot, mint az állatok közt! Ez alkalomból a Fővárosi állat-és Növénykert adott otthont az Állatszeretet Fesztiválnak. A résztvevő szervezetek hat napon át várták az érdeklődőket megannyi játékkal, kísérlettel, érdekességekkel.

A WWF Magyarország sátránál újra megölelhették, nyúzhatták és dögönyözhették az óriás panda plüsst a gyerekek, hatalmas kirakókkal játszhattak, színezhettek, és természetesen szó esett az állatok, illetve élőhelyük védelméről is.

A talajok évtizede alkalmából a MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet sátrában mikroszkóppal nézhettünk meg apró, lehetetlen kinézetű állatokat, magokat szitálhattunk, agyagozhattunk és a kéznyomunkat is ott hagyhattuk. Az MME asztalánál madárfészkekkel, tojásokkal és tollakkal ismerkedhettünk, no és persze a tulajdonosaikkal is. A Magyar Madármentők Alapítvány élő állatokat mutatott be, és meséltek a süni, a harkály, vagy éppen egy denevér gyógyításáról. A Fővárosi Önkormányzat Természetvédelmi Őrszolgálata egy embernagyságú társasjátékkal készült.

De vajon tudjuk e, hogy ez a sok színes program miért is fontos, és mi a célja? Tisztában vagyunk-e az egyes állatfajok jelentőségével?

Az Állatok Világnapját 1931 óta Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentjének halálának napján, október 4-én ünnepeljük. A ferences rend megalapítója gyakran látható az ábrázolásokon állatok, főként madarak társaságában, hiszen a legenda szerint prédikált az állatoknak is.

A WWF Magyarország kiemelt célja a biológiai sokféleség megőrzése, hiszen akár egyetlen faj eltűnése is vezethet ökológiai katasztrófához. Ne feledjük, a WWF adatai alapján az elmúlt 40 évben az élőhelyek hiánya, a vadászat és a környezetszennyezés miatt a gerincesek száma majdnem a felére csökkent. Azért, hogy Földünkön harmóniában élhessünk a természettel, és továbbra is osztozhassunk megannyi izgalmas lakójával, elsőként a mi szemléletváltásunkra van szükség. Bízunk benne, hogy aki ellátogatott az Állatszeretet Fesztiválra, egy megváltozott gondolkodásmóddal, és persze rengeteg élménnyel tért haza!