Jegesmedve

A jegesmedvék kivalló úszók, azonban élőhelyüket nem a tenger, hanem a sarki jégtáblák jelentik. A szárazföldön vadásznak, párosodnak és nevelik a kicsinyeiket. A felnőtt példányok testtömege a 350 – 680 kg között mozoghat, a hosszuk pedig eléri 2-3 métert.

A nagyragadozók – azok a fajok, amelyek a tápláléklánc csúcsán helyezkednek el – mindig nagyon fontos szerepet töltenek be egy adott térség élővilágában – ebben az esetben az Északi-sarkéban. A jegesmedve pedig a térség valóságos embléma állatává vált.

A jegesmedve remekül alkalmazkodik a zord körülményekhez, azonban élőhelyét veszély fenyegeti. A globális felmelegedés miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, így ezek a csodálatos állatok elveszíthetik élőhelyüket.

A WWF folyamatosan azon munkálkodik, hogy megmentse ezt a veszélyeztetett fajt. Tárgyalásokat folytat kormányokkal, vállalatokkal és egész iparágakkal annak érdekében, hogy az üveghatású gázok kibocsátását csökkentsék. Harcol az orvvadászat és a jegesmedvék illegális kereskedelme ellen, igyekszik megelőzni és védelmet nyújtani az olyan közvetlen veszélyforrások ellen, mint például az olajszennyezés, valamint a világ vezető tudósaival folyamatosan kutatják, hogy a globális felmelegedés hatásai hogyan befolyásolják majd a jegesmedvék túlélését.