Barnamedve

A barnamedve Európa legnagyobb termetű szárazföldi ragadozója. Testtömege elérheti az 4-500 kg-ot is, bár jellemzőbb a 2-300 kg (hímek). A túlvadászat miatt a legtöbb európai országból kipusztult. Oroszország északi területeit leszámítva legnagyobb állománya a Kárpátokban maradt fenn. A több mint 5000 példány túlnyomó része Erdélyben él, de a kiterjedtebb erdőkben Szlovákiától Szerbiáig megtalálható. Néhány példánya időnként Magyarországra is ellátogat.

A medve mindenevő, vagyis a húsevés, dögevés mellett rovarokat, gyümölcsöket is fogyaszt, vagy akár mézet, ahogyan az közismert. Az emberre akkor veszélyes, ha váratlan támadástól tart, vagy a bocsait félti. A baleseteket néhány ésszerű szabály betartásával elkerülhetjük: medvék lakta területeken közlekedjünk zajosan, és kerüljük a sűrű bozótosokat, ahol a medve későn vehet észre bennünket. Ha meglátjuk a medvét, lassan hátráljunk el a helyszínről.

A medve fontos szerepet tölt be a növényevő állatfajok állományszabályozásában, ezért feltétlenül védelem illeti. Ma már szigorúan korlátozzák a vadászatát a kárpáti országokban. Magyarországon fokozottan védett, ezért elejtése bűncselekmény. Sajnos ennek ellenére a terepi szakemberek szerint szinte minden évben előfordul az illegális kilövésük - legutóbb 2014 tavaszán - a tettesek felelősségre vonása azonban többnyire elmarad.

További veszélyt jelent a medvére nézve az élőhelyének feldarabolódása, elsősorban az útépítések, településfejlesztések, síközpontok létrehozása miatt. Ennek megakadályozása érdekében fontos ismerni a medve területhasználatát, vándorlási útvonalait, és azt figyelembe venni a fejlesztések során.

A WWF a térségünkben elsősorban a kárpátaljai-máramarosi medvék mozgását vizsgálta, a befogott példányokra szerelt műholdas nyomkövető nyakörvek segítségével. A projekt eredményeként kiváló térképek készültek a medvék által használt útvonalakról, amelyek védelme a jövőben elsőrendű fontosságú. A projektről bővebben angolul itt olvashat.

Magyarországon a medvékkel kapcsolatos a nemzeti parkokon belül olyan háborítatlan övezetek kialakításáért küzdünk, ahol a nagyragadozók menedékre lelhetnek Magyarországon is.

Elképzelhető, hogy a jövőben, hazánkban is tartósan megtelepszik a barnamedve, ami természetvédelmi szempontból hatalmas siker lenne. Több tájegységünk turisztikai vonzerejét is növelhetné a medvék megjelenése, ahogyan erre számos példa van Európában, Dél-Tiroltól Erdélyig. Ennek a pozitív szemléletnek az elterjedésében igyekszik segíteni a WWF Magyarországon is.