Big Jump

Ugorjunk együtt az élő folyókért!

WWF Nagy Ugrás 2019 – Felhívás települések és közösségek számára

A Nagy Ugrás az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésének európai kezdeményezése. Európa szerte több mint 500 helyszínen százezrek ugarnak egyszerre a folyókba és más természetes vizekbe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre, elsősorban Európa folyóira. A WWF Magyarország idén is arra szólít kicsiket és nagyokat, hogy ugorjunk minél többen vízbe 2019. július 14-én, vasárnap délután 3-kor! Mutassuk meg, hogy Magyarország az élővizek országa, amire mindannyian büszkék vagyunk!

A WWF Magyarország felhívást tesz közzé Magyarország települései és közösségei számára, hogy rendezzék meg a saját Nagy Ugrásukat 2019. július 14-én, és mutassuk meg, hogy mennyire fontos nekünk vizeink védelme: ugorjunk be minél többen együtt a magyar folyókba és más természetes vizekbe délután 3 órakor és álljunk ki a hazai vizek védelme mellett!

Idén a korábbi évekhez hasonló versenyt nem hirdetünk, de bízunk benne, hogy az esemény szórakoztató és környezettudatos jellege miatt ismét sokan megrendezik a saját Nagy Ugrásukat.

Miért érdemes megrendezni a saját Nagy Ugrásunkat?

1. Hogy megmutassuk az egész országnak, hogy a Nagy Ugrás nálunk csobban a legnagyobbat!
  2. Hogy felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy milyen fontos élővizeink védelme.
  3. Mert benne vagyunk minden olyan bulis nyári napban, amiben szerepel a víz és a panda, és ahol rengeteg ugrásra kész emberre van szükség.

Kik szervezhetnek saját Nagy Ugrást?

A saját Nagy Ugrás megszervezése bármilyen csoport, társaság vagy intézmény számára nyitott.

Nagy Ugrást szervezhetnek települési önkormányzatok, intézmények, vállalatok, baráti társaságok, civil szervezetek, informális csoportok, vagy bárki, akinek fontos, hogy kedvenc folyójára vagy vizére felhívja a figyelmet.

Nem kell feltétlenül irányítószámmal rendelkezni az esemény megrendezéséhez! Elég, ha sokan vagytok, kinéztetek egy partszakaszt és kitaláljátok, hogy hogyan teszitek felejthetetlenné a Nagy Ugrást!

Ti vagytok a helyi cserkészek, egy egész óvoda szülőstül, nagyszülőstül, esetleg a helyi amatőr kaszkadőrök? Nézzetek utána, hogy ugrik-e még valaki a ti településeteken, és vegyétek fel a kapcsolatot, szervezzétek az eseményeteket közösen, hogy minél nagyobbat szóljon!

Az esemény leírását, a Nagy Ugrást követően pedig a beszámolót, fotókat és videókat a nagyugras@wwf.hu e-mail címre várjuk, melyet sajtóközleményben, illetve weboldalunkon és közösségi média felületeinken terjesztünk.

A leírás és a beszámoló, valamint a fotó- és videóanyagok megküldésével a szervezők beleegyeznek, hogy anyagaikat a WWF Magyarország a Nagy Ugráshoz kapcsolódó és egyéb saját kommunikációjában felhasználhatja.

Kérjük, hogy lehetőség szerint a Nagy Ugrást megszervező települések és közösségek az eseményt követően küldjenek egy 2-4 perces videóanyagot, illetve egy max. 5-8 fotóból álló képanyagot a nagyugras@wwf.hu e-mail címre.

Útmutató a Nagy Ugrás megszervezéséhez

Bármilyen rendezvény illeszkedik a Nagy Ugrás arculatába, ami megvalósítja a következőket:

• széleskörű lakossági bevonást eredményez
  • a folyóvizek egészségének fontosságára hívja fel a figyelmet
  • a vizesélőhelyek megőrzésére hívja fel a figyelmet
  • helyi természeti értékeket mutat be
  • szórakoztató, újszerű, rendhagyó formában hozza össze a közösségeket egy közös, természetvédelmi cél érdekében
  • helyi természetvédelmi célok beépítése a programba (pl. partmenti szemétszedés, partszakasz lekaszálása stb.)

Korábbi események

A Nagy Ugrás egy jó móka és egy közösségformáló kezdeményezés, ami a vizek egészségének fontosságáról szól. A 2018-ban, 2017-ben, 2016-ban, és 2015-ben tartott központi eseményünk és az országos kihívásban résztvevő települések beszámoló videói megtalálhatóak a WWF Magyarország Youtube csatornáján, az alábbi linkeken:

Göd - a Nagy Ugrás 2018 győztese

Herend - a Nagy Ugrás 2017 győztese

Sajóörös

Dunabogdány

Sajóörös

Kisbajcs

Kisapostag

Hegyhátszentjakab

Győrszemere – Nagyszentpál

Ibrány

Vác

Kisoroszi

Dunabogdány

Madocsa – a Nagy Ugrás 2015 győztese

Törökszentmiklós – a Nagy Ugrás 2016 győztese

További háttéranyagok találhatók az oldalunkon itt: http://wwf.hu/big-jump-nagy-ugras

Hogy ugranak máshol Európában? Nézd meg a youtube-on:

Muszáj pont ugrani?

Egyáltalán nem muszáj ugrani – a cél az, hogy sok ember egyszerre, látványos keretek között jusson a víz partjáról a vízbe.  A kiválasztott partszakasz állapotától és a szervezett esemény jellegétől függően lehet ugrani, futni, békaügetni, visszafelé gyalogolni, vagy bármilyen más módon bejutni a vízbe.

Fontos azonban, hogy természetes vízről beszélünk, uszodai medence nem elfogadható.

[Háttéranyag a szervezőknek]

Mi a Nagy Ugrás?

A Nagy Ugrás az egészséges folyók és vizesélőhelyek ünnepe, egy olyan figyelemfelhívó európai kezdeményezés, melynek során július második vasárnapján, délután 3 órakor Európa számos pontján tömegek ugranak be valamilyen folyóba.

Amellett, hogy a Nagy Ugrás jó móka és kiváló alkalom arra, hogy összehozzon közösségeket, a kezdeményezés egy nemes cél érdekében jött létre 2005-ben. Akkor az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson (Big Jump Europe) több mint 250.000 embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak be egyazon időpontban.

Ugrunk! De miért ugrunk?

A huszadik század végére Európában megfeledkeztünk a folyóinkról és a hozzájuk kapcsolódó rendkívüli változatosságot képviselő vizesélőhelyekről. A folyókat nagyrészt arra használtuk, hogy közlekedjünk és árut szállítsunk rajtuk, energiát termeljünk velük, és hogy elnyeljék az emberiség által termelt szennyvizet és szemetet.

A Nagy Ugrás egy olyan európai kezdeményezés, melynek során az európaiak bebizonyítják, hogy fontosak számukra a folyóik és vizeik, és ezért elkötelezettek abban, hogy ez a tékozló múlt egy egészséges jelenné és egy fenntartható jövővé változzon. Európában szeretnénk újra birtokba venni a vizeinket, az egyik legfontosabb természeti kincsünket, amelynek a helyreállítása mindannyiunk közös érdeke. Erre az Európai Unió országai hivatalosan a Víz Keretirányelvben vállaltak kötelezettséget, de a tagállamok állampolgárainak aktív részvételére is szükség van a cél eléréséhez.

A Nagy Ugrás nyilvánosságot vonzó és mozgósító ereje képes arra, hogy az európai vizek védelmének társadalmi bázisát teremtse meg. A jó hangulatú esemény kiváló alkalom arra, hogy az emberek visszafoglalják a folyókat és visszaadják őket a természetnek. A mi természetünknek, amiért a saját jövőnk érdekében felelősséggel tartozunk.