Díjnyertes magyar természetfilm a mozikban

A WWF Magyarország ajánlásával országszerte mozivásznon látható Mosonyi Szabolcs Vad Kunság – A Puszta rejtett élete című filmje, amely a Magyar Filmhéten elnyerte a legjobb természetfilmnek járó díjat. A mozivetítések alkalmával egy különleges kísérőfilmet is láthat a közönség.

Az elmúlt évek legnépszerűbb magyar természetfilmje, a Vad Magyarország operatőreként is ismert Mosonyi Szabolcs és alkotótársa, Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer a Vad Szigetköz után egy újabb világszínvonalú természetfilmet készített, ezúttal Vad Kunság – A Puszta rejtett élete címmel. A Kiskunság és a Nagykunság gazdag élővilágát a maga “vadságában”,  egymásba folyó epizód-szerű történeteken keresztül bemutató film „főszereplője” a hazánkból évtizedekkel ezelőtt eltűnt, majd a déli határon át újra visszatelepülő aranysakál, a tájegység csúcsragadozója. Emellett az alföldi puszta állat- és növényvilágának széles skáláját felvonultatja a film. A fehér színű, sós tavak forgalma a nagy repülőterekével vetekszik, agancsok csattognak, akár a kardok, egy túzok keres eleséget, majd megtámadja egy bagoly...Felbukkan a nehezen lencsevégre kapható vidra, nagy testű sasok viaskodnak az eleségért, a tiszavirágzást pedig egy különleges nézőpontból szemlélhetjük végig.

A látványos légi felvételekkel, „time-lapse”-ekkel, rejtett vadkamerás és szuperlassított felvételekkel tarkított természetfilm két évig tartó forgatása többségében csak engedéllyel látogatható nemzeti parkokban zajlott, így olyan ritkán látott tájakat élvezhet a közönség, amelyet a legkülönfélébb madarak, emlősök, ízeltlábúak és különlegesen szép növények népesítenek be. Az aláfestő zenét a magyar népzenei motívumokat is felhasználó Mátyás Attila Merkaba dallamai szolgáltatták, a film narrátora Csernák János.

A 2. Magyar Filmhéten a Legjobb ismeretterjesztő filmnek választott és a 12. Aranyszem Operatőr Fesztivál Természet kategóriájának fődíját elnyert alkotás január elején a tévéképernyőn debütált, de pazar látványvilága mozivásznon érvényesül igazán. A filmet március 24-től vetítik a hazai filmszínházak, Budapesten a Corvin, Puskin, Toldi, Művész és Tabán mozikban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén vetítik, sok esetben esetében kedvezményes jegyárral. A vetítési helyszínek teljes listája a film Facebook-oldalán, a www.facebook.com/VadKunsag címen olvasható.

A mozivetítések alkalmával egy különleges kísérőfilmet is láthat a közönség, a WWF Magyarország hozzájárulásaként: Ruska László és Ringeisen Dávid Paper World / Papírvilág című animációs rövidfilmjét. Az alkotók végzős, animáció szakos hallgatóként keresték meg néhány éve a WWF Magyarországot azzal, hogy a vizsgafilmjüknek a nagy múltú természetvédelmi szervezet imázsfilmjének elkészítését választották. A 2014-ben szakmai körökben debütált varázslatos alkotás a két fiatalt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett diplomához, majd számos szakmai elismeréshez juttatta. 2014-ben a diák kategória aranyérmeseiként jöttek el Las Vegasból, a New York Festivals International TV & Film Awards-ról, elhozták a legjobb Alkalmazott Animációs filmnek járó díjat Rióból, az Anima Mundi Animációs Fesztiválról, és a zsűri különdíját a SIGGRAPH Számítógépes Animáció Fesztiválról, Vancouver-ből.

„Az alkotók megkeresésének az első perctől kezdve örültünk, bár akkor még nem is tudtuk, mennyire büszkék lehetünk majd később a Papírvilágra. Az alapötlet adott volt, és azonnal láttuk benne a lehetőséget, hiszen egy innovatív irány mindig új lehetőségeket teremt a természetvédelem képviselete számára” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. – “Éppen ezért azt reméljük, hogy a film segítségével még több támogatónkhoz juttathatjuk el a WWF üzenetét: mindnyájan összeköttetésben vagyunk a természettel…”