Eltűnnek az elefántok az indiai állatkertekből

A hatóság úgy látja, az állatkerti környezet nem megfelelő hely a nagy testű állatok számára, ezért kell azonnal nemzeti parkokba szállítani őket. A 2009. március 31-i adatok szerint Indiában 140 elefántot tartottak 26 állatkertben és 16 cirkuszban.

A CZA rendelete kötelező érvényű minden állatkertre nézve. A döntés azután született, hogy megvizsgálták az elefántok életkörülményeit különböző cirkuszokban és állatkertekben.
"Arra a megállapításra jutottunk, hogy különösen a cirkuszok nem tettek eleget a leírt követelményeknek. Az elefántok nagy testű állatok, nagy területet igényelnek a szabad mozgáshoz. Az állatkertekben meglehetősen korlátozottak a körülményeik. Az állatok jól hasznosíthatóak többek között a környezetvédelmi munkában, az ökoturizmusban és a járőrözésben, ezért született az a döntés, hogy elküldik őket nemzeti parkokba és tigrisrezervátumokba, ahol mahautok (elefántgondozók) felügyelete alatt lesznek." - nyilatkozta A.N. Prasad, az Elefánt Projekt igazgatója.

A különböző állatkertekben a rendelkezést a területükhöz tartozó vadvédelmi őrökkel és a CZA-val konzultálva fogják végrehajtani.

Környezetvédők ezt pozitív lépésnek tekintik. "Van értelme ennek a döntésnek.  Az a legjobb nekik, ha a lehető legközelebb vannak természetes élőhelyükhöz. Az elefántoknak sok helyre van szükségük a mozgáshoz,  az állatkertekben és a cirkuszokban ezt nem kapják meg", nyilatkozta Samir Sinha, az indiai WWF és TRAFFIC vezetője.