WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Erdők

Fotó: John E. NEWBYAz erdők a világ szárazföldi biológiai sokféleségének 2/3-a számára nyújtanak otthont, köztük olyan veszélyeztetett karizmatikus fajoknak, mint a gorilla, az orangután, a tigrisek és a pandák, de említhetjük a sok százezer növényfajt is. Ezeket a fajokat nem tudjuk megvédeni élőhelyük védelme nélkül.

Az erdők megtisztítják a levegőt, amit belélegzünk, kulcsfontosságúak az erózió megfékezésében, életmentő orvosságokat nyújtanak számunkra és megakadályozzák az áradásokat, amik oly sok életet veszélyeztetnek világszerte. Gondoskodnak továbbá a főzéshez és otthonaink fűtéséhez nélkülözhetetlen energiáról ott, ahol más erőforrás nem érhető el.

A Föld erdei ma válságban vannak. Bolygónk eredeti erdőborításának mára körülbelül a fele elveszett, és félő, hogy a megmaradt területek – melyeknek csupán 10%-a áll védelem alatt –jelentős részén sem fenntartható gazdálkodás folyik. További problémát jelent az illegális fakitermelés, az erdőtüzek, a gazdasági célú ültetvények és a klímaváltozás.

  

Fotó: WWFGlobális erdőprogramjaink céljai:

  • Védelem

A világ veszélyeztetett és ökológiai szempontból legjelentősebb erdős régiói számára életképes, reprezentatív hálózatok létesítése és fenntartása 2010-re. Ez 75 millió hektár új védett erdőt jelent az általunk is jól ismert mérsékelt övi lomberdőktől a mangrovékig, Lengyelországtól Madagaszkárig.

  • Kezelés

A védelem alá vonás önmagában még nem elegendő. Ahhoz, hogy az erdők és az általuk biztosított biológiai sokféleség biztosan megmaradjon, több kell, minthogy nemzeti parkokat hozunk létre. Jól működő kezelési tervekre van szükség, amelyek a gazdálkodók, a helyi lakosok és a természetvédelem javát egyaránt szolgálják. A hatékony és természetbarát kezelés érdekében erdészeti szakértőink új módszereket dolgoztak ki. (Pl. „RAPPAM” - „A védett területek kezelésének gyors értékelése” vagy az FSC-tanúsítás)

  • Helyreállítás

Fotó: WWFHúsz erdős táj helyreállításán dolgozunk a világ veszélyeztetett, kivágott és leromlott erdős területein, Kelet-Afrikában (Kenya, Madagaszkár, Tanzánia), Ázsiában (India, Kína, Vietnám), a Földközi-tenger térségében (Portugália, Marokkó), Latin-Amerikában (Argentína, Brazília és Peru), és a Csendes-óceánon, Új-Kaledóniában. A erdős területek helyreállítása többet jelent, mint faültetést, hiszen az erdősítés hatására javulhat az ivóvíz minősége és megmarad a termőtalaj, mely megélhetést nyújt a helyi közösségeknek.

A terepi munkák mellett az erdők védelmére és kezelésére vonatkozó jogszabályok alkotásában, kutatásokban, a társadalom tájékoztatásában és mintaprogrmok kidolgozásában részt veszünk, a munkába pedig partnereket is bevonunk.