Európa első hitelesített pálmaolaj-importja

Fotó: Mauri Rautkari/WWF-CanonVilágszerte egyre növekszik az igény a pálmaolaj iránt, melyet nemcsak élelmiszerek és kozmetikai termékek alapanyagként használják fel, de a bioenergia előállítására is alkalmazzák.  India és Kína után 2,7 millió tonnával Európa importálja  a legtöbb pálmaolajat évente. A FAO (az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete) számításai szerint a bioenergiára használt pálmaolaj-igény a 2001-es adatokhoz képest 2030-ra megduplázódik.

Fotó: Alain Compost/WWF-CanonAz olajpálma, mely minden más olajmagvak és olajos növények közül a legnagyobb hozammal rendelkezik hektáronként kizárólag Ázsia, Afrika és Amerika trópusi területein él meg. Az olajpálma-ütetvények kialakítása azonban őshonos erdők irtásával, őshonos állatok (például tigris, elefánt és orángután) élőhelyének lerombolásával, erdőirtással és nem utolsó sorban a helyi közösségek jogainak és érdekeinek mellőzésével jár. Ehhez még hozzájárul az is, hogy az emberi tevékenységből származó üvegházgáz-kibocsátás 20 százaléka az erdőirtásra vezethető vissza. Pontosan ezért a világ legtöbb pálmaolaját előállító Indonézia a harmadik a rangsorban a világon az üvegházgáz-kibocsátás tekintetében.

Fotó: Sandra Mbanefo Obiago/WWF-CanonA WWF a Kerekasztal a Fenntartható Pálmaolajért (RSPO) egyik alapító tagjaként 2002 óta dolgozik azon, hogy fenntartható módon alkalmazható pálmaolaj-termelés folyjon. Az RSPO egy szabványrendszert alakított ki, amely bizonyítja, hogy a pálmaolaj kitermelése környezetileg és társadalmilag is felelős módon történik.

Fotó: Alain COmpost/WWF-CanonA most leszállított délkelet-ázsiai pálmaolaj megmutatja, hogy a szabványrendszer sikeresen működik. Számos európai cég, mint az Unilever, a Sainsbury’s és Albert Heijn már nyilvánosan is elköteleződött, hogy hitelesített pálmaolajat fog vásárolni. A WWF reméli, hogy sokan csatlakoznak hozzájuk. A szervezet e mellett felszólítja a feldolgozókat és a kiskereskedőket, hogy készítsenek konkrét, határidős terveket pálmaolaj vásárlásuk 100%-osan hitelesítetté válásához.