Európai Amazonas

Fotó: National GeographicEurópa legnagyobb összefüggő vizes természetvédelmi területét több ország szakemberei gondozzák, vigyázzák. Dráva, a Mura alsó folyása és a Dráva torkolata feletti Duna-szakasz ökológiai szempontból kontinensünk egyik legegységesebb folyórendszere.

E háborítatlan táj megőrzéséért indította programját az 1990-es évek elején Martin Schneider-Jacoby német biológus, a Mura–Dráva–Duna Bioszféra Rezervátum megálmodója. A régiót magyar és horvát oldalról „bioszféra-rezervátum” minősítésre jelölték; az UNESCO 2012-ben jóváhagyta a minősítést. A WWF Magyarország igazgatója, Sipos Katalin így summázza a lényeget: „A bioszféra-rezervátum három alapvető funkciója az ökoszisztéma megőrzése, a régió fejlesztése társadalmi-gazdasági és ökológiai értelemben egyaránt fenntartható módon, valamint az oktatás és a kutatás ösztönzése.

Az UNESCO 1970-ben indított „Ember és bioszféra” (MAB) programja keretében immár 669 bioszféra-rezervátum létesült a világ százhúsz országában. Ezek között a Mura–Dráva–Duna Bioszféra Rezervátum lehet az első, amely öt országra terjed ki.

Még több érdekességet olvashatsz a National Geographic júliusi számában.

Korábbi anyagaink:

Öt nap a MDD Bioszféra rezervátumban