Fogyasztói iránytű az energiatakarékosság felé

A Topten International Group és a WWF tegnap jelentette be a Topten méltán népszerű fogyasztói útmutatójának legfrissebb megjelenését az USA-ban és Kínában. A weben elérhető iránytű a különféle háztartási eszközök energiaigényéről nyújt hasznos tájékoztatót, lehetőséget nyújtva a fogyasztóknak arra, hogy környezeti szempontból is okosan dönthessenek vásárlásaik alkalmával.

A Topten különféle szervezetek nemzetközi szövetsége, mely egy fogyasztóközpontú, webes keresőt kínál világszerte az embereknek, természetesen országokra bontva. A cél az, hogy a fogyasztók rátaláljanak az igényeikhez leginkább illő, és a lehető legenergiatakarékosabb eszközökre.

Igen sok országban jelen vannak a Topten szervezetei – a 16 Európai társszervezettel közösen – mára nagyjából a világ összes üvegházhatású gázkibocsátásának 40%-árét felelős területeken megtalálhatóak.

Ha világszerte fogyasztók százmilliói hoznának okos döntéseket vásárlásaik során, azaz a legenergiahatékonyabb termékeket választanák, azzal nem csupán saját maguknak spórolnának a villanyszámlájukon, de számottevően hozzájárulnának az éghajlatváltozásért leginkább felelős gázok és egyéb szennyezők csökkentéséhez. Éppen az energia megőrzése lehet az egyik legmérvadóbb forrása annak, hogy az elkövetkező néhány évtizedben legalább a harmadával csökkenteni tudjuk a szén-dioxid kibocsátásunkat.

Az energiahatékony termékek vásárlása a leggyorsabb és a legkevésbé fájdalmas módja az üvegházhatású gázok jelentős mértékű csökkentésének. Az olyan, mindenki által használt eszközök, mint például a hűtő vagy a televízió 50%-al fogyasztanak kevesebb energiát, ha a leghatékonyabb kategóriájú termékek közül választunk, mint ha az átlagos fogyasztásúakból válogatunk.

A Topten model sikerét jól mutatja a svájci piacon elért eredmény. 2000-ben egy rendkívül hatékony, hőszivattyúval működtetett ruhaszárító elnyerte a szuper-hatékony minősítést a Toptentől. Az eszköz korábban kevesebb, mint 3%-át tette ki a svájci piacnak, 2004-ben azonban már több, mint 25%-ra ugrottak az eladások.

Minden Topten szervezet felkutatja, rangsorolja és közzéteszi a 10 leginkább energiahatékony terméket egy sor különféle termékkategórián belül, a saját régiójára vonatkozóan, ezzel segítve a fogyasztóknak az energia- és pénz megtakarításban.

Az USA-ban kiadott rangsor nem csupán az amerikai fogyasztókat segíti, de egyben része kíván lenni egy energiahatékonyságot célzó, nemzetközi fogyasztói mozgalomnak is.
A Topten USA már széleskörű szövetséget alakított ki különféle szolgáltatókkal, kiskereskedőkkel és más civil szervezetekkel, köztük a WWF-el és a Natural Resources Defence Council-al (Természeti Erőforrások Védelmének Tanácsa) is annak érdekében, hogy közösen népszerűsítsék a listát. A Topten egy új megközelítést alkalmazott a különféle termékkategóriákon belül a 10 legenergiahatékonyabb termék rangsorolásával. Eddig ugyanis hasonló célokra az Energy Star (Energia Csillag) program szolgált.

Az Energy Star igen nagy sikert aratott, azonban ez a megközelítés csupán egyfajta határt húz, nem rangsorol, azaz minden olyan termék, amely eléri a minimum követelményt, megkapja a csillagot. A Toptennél nincs ilyen határvonal, helyette egy folyamatosan frissülő listát alkalmaz, mely a piac legjobbjait rangsorolja. Ennek megfelelően a Topten listáján szereplő termékek, akár 20-40%-al is hatékonyabbak lehetnek azoknál az eszközöknél, melyek elérik a csillag által megkövetelt alapkritériumokat.

Kínában, hála az egyre kedvezőbb politikai döntéseknek és a növekvő piaci keresletnek, a nagyobb kínai gyártók már aktívan foglalkoznak egy sor alacsony költségű, energiatakarékos termék kifejlesztésével.

Kína gazdasága dübörög, így sok fogyasztó éppen most veszi élete első autóját, vagy igyekszik jobb háztartási eszközökre cserélni a régebbi darabokat. Ennek megfelelően, a Topten kínai online portáljának az a célja, hogy elérjen több millió internet felhasználót, és segítse őket jó döntést hozni akkor, amikor éppen valamilyen háztartási berendezést szeretnének vásárolni.

Fontos kiemelni, hogy a Topten szervezetei által elkészített termékrangsort a weben keresztül lehet elérni. Minden ilyen weboldal egyszerű, naprakész és független kutatásokon alapuló listáját tartalmazza a “legjobbak legjobbjainak” termékeiről a különféle országokban.

A Topten listái itt érhetők el.