WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Gyengíti a közös EU álláspontot a magyar állam Koppenhágában

Tőkét emelt a napokban az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek ZRt. (MVM) 75%-os tulajdonában levő Mátrai Villamos Művek Termelő ZRt-ben az MVM és a kisebbségi tulajdonos Mátrai Erőmű ZRt. Az állami cég különös módon az ENSZ Koppenhágai Klímakonferenciájára időzítette a lépést, amellyel újonnan elkötelezte magát arra, hogy egy legalább 400 megawattos, évi több mint 2 millió tonna széndioxidot kibocsátó ligniterőművet épít Visontán.

 

 

 

 

A döntés azért is meglepő, mert a heves megyei főügyészség a WWF beadványára ügyészségi vizsgálatot indított a tervezett nagyerőmű engedélyezési folyamatával kapcsolatban, amely még nem zárult le. A WWF és jogi szakértői szerint az erőmű egységes környezetvédelmi engedélyének kiadása során az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vizügyi Felügyelőség súlyosan megsértette tényállás-tisztázási és eljárási kötelezettségeit.

 

 

 

 

Fotó: InternetÍgy például a kiadott engedélyből hiányoznak a levegőtisztaság-védelmi határértékek, és figyelmen kívül hagyják a törvényben előírt mértékben a természetvédelmi értékek, köztük Natura 2000 területek védelmét. Az engedélyezési folyamat megsértette a nyilvánosság bevonására vonatkozó szabályokat és olyan eljárási hibákat is tartalmaz, mint például az engedély érvényességi idejének eltérő megjelölése az engedély rendelkezési és indoklási részében.

 

 

 

 

"A döntően állami tulajdonnal tervezett ligniterőmű megépítését megerősítő lépés gyengíti az Európai Unió koppenhágai pozícióit is" - mondta Dallos György, a WWF Magyarország klímaváltozási programvezetője. - "Olyan kritikus pillanatban, amikor az Unió más fejlett országokat is szeretne meggyőzni az üvegházhatású gázkibocsátás 2020-ig terjedő időszakra vonatkozóan legalább 30%-os csökkentésének szükségességéről és a fejlődő országok klímavédelmi lépéseinek támogatásáról."

 

 

 

 

A jelenleg zajló koppenhágai ENSZ klímakonferencián olyan vállalást kell tenniük a fejlett országoknak, melyben biztosítják, hogy kibocsátásukat az 1990-es bázishoz képest 25-40%-kal csökkentik. Az EU 20%-os csökkentést vállalt 1990-es bázison, azonban ennél hajlandó többet is, 30%-ot - ha a többi fejlett ország is hajlandó szigorú vállalásokat tenni.