Itt/Odaát

Mai tudásunk szerint az emberi létnek nincs ki- és bekapcsológombja. Inkább afféle fényerő-szabályozó működteti, ezért élet és halál között sokfajta köztes állapot lehetséges. Az átmeneti zónában a halál nem visszavonhatatlan; vannak, akik átlépik a határt, ám mégis sikerül visszatérniük, és döbbenetesen részletes beszámolóval szolgálnak az „odaát” látottakról.

„A halál nem pillanat, hanem folyamat” – írja Sam Parnia intenzív terápiás szakorvos Erasing Death (Semmissé tett halál) című munkájában. A szív megáll, a többi szerv azonban nem rögtön szűnik meg működni, egy ideig nem is károsodik; a halál folyamata ilyenkor még visszafordítható.

Seattle-ben Mark Roth biológus, a Fred Hutchinson Daganatkutató Központ munkatársának kutatási célja: „halhatatlanná” tenni a szívroham áldozatait addig, amíg az orvosoknak sikerül elhárítaniuk a közvetlen életveszélyt.

New Yorkban Sam Parnia keresi az újraélesztésben rejlő lehetőségeket. Kardiopulmonális (szív-tüdő) újraélesztéssel optimális körülmények között akár többórás szívleállás után is tartós károsodás nélkül lehet éleszteni a beteget, hangoztatja. Most a „határátlépés” egyik legfőbb rejtélyét vizsgálja. Miért számolnak be oly gyakran a szívrohamon átesettek testen kívüli élményekről? Mi szűrhető le ezekből a beszámolókból az átmenettel és a halállal kapcsolatban?

Még több érdekességet olvashatsz a National Geographic áprilisi számában.